junij 5, 2017

V Poljčanah proslavili 10 let samostojne občine

Letošnji občinski praznik v Poljčanah je bil še posebej slovesen, obeležili so namreč 10-letnico delovanja občine. Po besedah župana Stanislava Kovačiča je bila poteza za samostojno pot prava, saj se je v zadnjih letih kakovost življenja v občini bistveno izboljšala.

V Poljčanah so zadovoljni z razvojnimi dosežki v minulih desetih letih.

Nov vrtec in vodooskrba
Občina Poljčane je bila ustanovljena leta 2016, samostojno pa je začela delovati 1. januarja 2007. Odločitev za samostojno pot je bila po besedah župana Stanislava Kovačiča prava, saj so v desetih letih na to območje pripeljali precej dodatnega denarja, v tem času so imeli za 18 milijonov neposrednih investicij. »Izstopali sta dve naložbi, štiri milijone evrov vreden vrtec in novo vodovodno omrežje, vredno prav tako štiri milijone evrov,« pravi župan in poudarja da so poskrbeli še za marsikaj nadstandardnega, kar ni v pristojnosti občin. V letu od prejšnjega praznika so po pričakovanjih največ postorili na infrastrukturi. »Izvedli smo dva večja projekta: zbirni center za odpadke v vrednosti čez 200 tisoč evrov, drugi je bil dokončanje kanalizacijskega sistema v Zgornjih Poljčanah, prav tako v vrednosti okoli 200 tisoč evrov. Hkrati smo uresničili še veliko manjših projektov, skupaj vrednih okoli 200 tisoč evrov. Ob tem intenzivno skrbimo za področje družbenih dejavnosti, »razlaga  Kovačič in napoveduje nove, velike izzive.

Obvoznica proti Slovenski Bistrici do 2020
Občina se bo namreč z državo lotila izgradnje obvoznice v Brežnici proti Slovenski Bistrici, ki bo vključevala rekonstrukcijo železniške postaje v Poljčanah in Črešnjevcu ter izgradnjo železniške proge med Poljčanami in Črešnjevcem, v sklopu naložbe bodo uredili tudi podvoz v Poljčanah. Občina bo prav tako uredila osrednji kanalizacijski sistem in centralno čistilno napravo. Vse tri naložbe so skupaj vredne okoli 36 milijonov evrov, uresničiti jih želijo v dveh, največ treh letih.

Najvišji priznanji za Matjaža Lorencija in športno društvo
Na slovesnosti se je župan Stanislav Kovačič tudi zahvalil najbolj zaslužnim občanom, društvom in organizacijam. Priznanje občine sta prejela Matjaž Lorenci za dolgoletno ustvarjanje v poljčanski godbi na pihala in Šolsko športno društvo Bogdan Krajnc Poljčane, listino občine je dobilo Združenje šoferjev in avtomehanikov Poljčane. Na prireditvi so razglasili tudi naj športnico leta, to je postala atletinja Saša Babšek. Z nazivom najboljše ekipe v občini pa so se okitile starejše učenke Košarkarske ekipe Osnovne šole Kajetana Koviča Poljčane. (SP)

.