julij 4, 2016

V Rogaški 'hotel' za Rdeči križ in Karitas

V Rogaški Slatini so dobili humanitarni center. V njem sta prostore našli območni združenji Rdečega križa in Karitasa. Občina je hkrati pred propadanjem rešila več kot sto let star objekt, ki je že dolgo sameval.

Na nedeljskem slovesnem odprtju je humanitarni center pozdravila množica ljudi.

Dovolj skladišč in spremljajočih prostorov
Humanitarni center so uredili v objektu ob vstopu v Levstikovo ulico, v bližini cerkve svetega Križa. Župnija ga je predala občini v brezplačno uporabo za 30 let, občina je stavbo temeljito obnovila, za kar je namenila 200 tisoč evrov. Rdeči križ in Karitas bosta imela skupaj na voljo 190 kvadratnih metrov površin, v centru so tri skladišča za živila, prostor za izdajo oblačil, sprejemna pisarna in sejna soba.

Dom dobrote
S humanitarnim centrom so zagotovili boljše pogoje za delo zaposlenih in prostovoljcev obeh organizacij, predvsem pa poskrbeli, da bodo tudi ljudje v stiski, ki iščejo pomoč, ponjo prišli v urejene in dostojne prostore. »Naj bo to dom dobrote ne Rdečega križa in Karitasa, pač pa Slatinčanov in Slatinčank,« je na nedeljskem odprtju centra dejal generalni tajnik Škofijske karitas Celje Matej Pirnat ter hkrati poudaril, da je delo dobrodelnih organizacij odvisno predvsem od ljudi in njihove dobrote, ki je v Sloveniji na srečo ne manjka. Župan Branko Kidrič je center poimenoval kar hotel, saj sta z njim humanitarni organizaciji resnično dobili prostore, kot si jih za svoje aktivnosti in pomoč ljudem zaslužita.

Kidriču in Pirnati prisluhnite v spodnjih posnetkih, prav tako je Anja Deučman pred naš mikrofon povabila predsednika šmarskega območnega združenja Rdečega križa Vladimirja Kamenška in slatinskega župnika Jožeta Vehovarja. (AD)

Galerija slik

Datoteke

Župan Branko Kidrič o humanitarnem centru

Matej Pirnat iz Slovenske karitas o socialnih stiskah

Vladimir Kamenšek iz Rdečega križa o socialnih stiskah

Župnik Jože Vehovar o nekdanjih aktivnostih v objektu