november 21, 2016

V Rogaški najbolje urejeno javno stranišče

Rogaška Slatina je občina, ki ima najbolje urejena javna stranišča. Postala je zmagovalka ocenjevanja, ki ga je že osmič pripravilo Društvo za kronično črevesno bolezen. Ocenilo je javna stranišča v 70 občinah, priznanja je podelilo ob petkovem svetovnem dnevu stranišč.

Nagrajenci in organizatorji na podelitvi priznanj v Ljubljani. (Foto: Društvo KVČB)

Ocena 4,78
Rogaška Slatina je slavila že predlani. Lani je naziv odšel v Mestno občino Ljubljana, letos je komisijo spet najbolje prepričalo javno stranišče pri slatinski avtobusni postaji. Od petih možnih točk jih je zbralo 4,78. „Stranišče je brezplačno, urnik je vredu, saj je odprto do devetih zvečer, higiena prostorov je super, oprema je nova, vse lepo deluje, tudi zaloga higienskega materiala je bila ob našem obisku zadovoljiva,“ razlaga predsednica ocenjevalne komisije Petra Leskovšek Lasetzky in dodaja, da so Slatinčani nekaj točk izgubili, ker je javno stranišče še nekoliko preslabo označeno.

Najslabše Domžale
Če je Rogaška Slatina prejela naziv Naj javno stranišče 2016, pa je društvo izpostavilo tudi najslabše urejeno stranišče. Straniščno metlico je dobila občina Domžale, ki je zbrala le 2,68 točke. Društvo je poleg občinskih javnih stranišč ocenjevalo tudi javna stranišča na bencinskih servisih ob avtocestah. Med 53 ocenjenimi stranišči je v tej kategoriji najboljšo oceno, 4,25 točke, prejel Bencinski servis Petrol Starine, v smeri proti Ljubljani. Če vas zanima, kako so se odrezali ostali sodelujoči, preverite rezultate TUKAJ.

Potrebujemo jih vsi
Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen izvaja posebne socialne programe, s katerimi si prizadeva, da bi oboleli živeli čim bolj aktivno in neovirano. „Za svoje člane izvajamo tudi program odpravljanja ovir v bivalnem in delovnem okolju pri dostopu do sanitarnih prostorov. V sklopu tega je tudi akcija Naj javno stranišče,“ pravi predsednica društva Mateja Saje. Tako želijo informirati člane društva ter širšo javnost kje je možnost dostopa do stranišč, ki jih za svojo temeljno potrebo vsi nujno potrebujemo. Še posebej pa bolniki s kronično vnetno črevesno boleznijo. Imajo namreč nujne in hitre pozive na blato, zato potrebujejo hiter in stalen dostop do sanitarij povsod.

Kje je najbližje stranišče?
Akcija Naj javno stranišče je letos prinesla tudi novost – mobilno aplikacijo Najbližji WC. Na voljo je za operacijske sisteme Android, iOS ter Windows Phone. Kot pravijo v društvu, uporabiku prikaže najbližje odprto javno stranišče in ga do tja tudi vodi. Mobilna aplikacija je brezplačna, vpisanih ima več kot 120 lokacij stranišč, prikaže pa tudi oceno in mnenje komisije društva o posameznem stranišču. (AD)