oktober 7, 2017

V Šentjurju razstava slovenskih konj

Šentjur gosti regijsko razstavo slovenskih hladnokrvnih plemenskih konj. Pod okriljem Konjerejskega društva Šentjur in Šolskega centra Šentjur se na posestvu šole predstavlja 50 žrebcev in kobil vseh kategorij iz celotne celjske regije.

Avtohtoni slovenski hladnokrvni konj je najbolj priljubljena in razširjena pasma konj na slovenskih kmetijah.

Izbor najboljših konj
Slovenski plemenski konji so najštevilčnejša pasma konj v Sloveniji, na leto je pripuščenih okoli 2700 kobil. V Šolskem centru Šentjur bodo v sodelovanju s Konjerejskim društvom Šentjur in Združenjem rejcev konj slovenske hladnokrvne na sobotni razstavi predstavili 50 hladnokrvnih plemenskih živali slovenske reje. Konje bo ocenila strokovna komisija in najboljšim podelila pokale. Po besedah predsednika konjerejskega društva Franca Ogrizka je prireditev za rejce zelo pomembna, saj bodo lahko na njej spoznali prednosti omenjene pasme in se prepričali o uporabnosti konj v današnjem času, predvsem za ježo in vožnji v turistične namene.

Domača tržnica s prikazi konjenikov
Razstavo konj bodo v sodelovanju s Šolskim centrom Šentjur popestrili z nizom spremljajočih prireditev. Po napovedih direktorja Branka Šketa se boste lahko ob razstavi sprehodili po tržnici lokalnih pridelovalcev, si ogledali vprego z vozom, ježo pod sedlom ter spoznali delo sedlarja in podkovskega kovača. Tudi lačni in žejni ne boste, saj bo dogodek spremljala gostinska ponudba dijakov in študentov Šolskega centra Šentjur. Podrobnosti o prireditvi sta Branko Šket in Franc Ogrizek predstavila v pogovoru s Snežano Prebil, prisluhnite jim na spodnji povezavi. (SP)

 

Datoteke

Branko Sket in Franc Ogrizek o razstavi