januar 25, 2016

V šmarski stari šoli podjetniški inkubator?

Občina Šmarje pri Jelšah želi urediti podjetniški inkubator in tako spodbuditi razvoj podjetništva. Novoustanovljenim in mladim podjetjem bi nudil ugodnosti, kot sta cenejši najem prostorov in izobraževanje. Prostor naj bi našel v objektu stare šole.

Nekdanja šola v Šmarju pri Jelšah že dolgo kliče po celoviti obnovi. Bo v njej prostor kmalu dobil podjetniški inkubator?

Projekt šestih občin
Šmarska občina se je pri projektu povezala še s petimi občinami Savinjske regije. Nosilka je občina Rogaška Slatina, partnerice pa so še občine Rogatec, Šentjur, Celje in Velenje. Projekt Mreža podjetniških inkubatorjev je eden od sedmih prioritetnih projektov regije v tej evropski finančni perspektivi.

Podpora za uspešen zagon podjetja
„Za delovanje inkubatorja želi naša občina usposobiti prostore v drugem nadstropju stare šole, to je okoli 380 kvadratnih metrov prostorov. Deloval pa bi inkubator na tak način, da bi občina mladim podjetjem zagotovila najem prostorov po minimalni najemnini. Poleg tega pa bi tudi zagotovili tako imenovane mehke vsebine. To pomeni, da bi skupaj z ostalimi partnerji zagotovili skupno izobraževanje, usposabljanje, svetovanje. Mlada podjetja bi tako dobila vso potrebno podporo,“ razlaga vodja oddelka za gospodarstvo na šmarski občini Zinka Berk. Podjetja so lahko v inkubatorju nekaj let, zatem ga zapustijo in dajo prostor novim.

Čakajo evropski denar
Šmarski del projekta je ocenjen na okoli 400 tisoč evrov, saj je treba prostore v stari šoli temeljito obnoviti. Naložba vseh šestih občin pa bi stala več kot šest milijonov evrov. Denar še ni zagotovljen. Projekt je med sedmimi prioritetnimi projekti Savinjske regije za sofinanciranje Evropske unije na četrtem mestu. „Ni še najbolj jasno, kdaj bo denar na razpolago. Glede na to, da je dosežen sporazum in da smo že pripravili potrebno dokumentacijo in jo občine pravkar sprejemamo, pa je projekt pripravljen do te faze, da lahko vskoči v primeru, da kateri drug projekt še ne bo tako daleč pripravljen,“ pravi Zinka Berk. V spodnjem posnetku prisluhnite, kaj šmarska občina poleg podjetniškega inkubatorja še načrtuje urediti v stari šoli. (AD)

Datoteke

Zinka Berk o načrtih v stari šoli