junij 15, 2015

V stiski po nasvet v Celje ali Laško

Ljudje v duševni stiski lahko prvo psihološko pomoč že več let poiščejo v celjski svetovalnici Tu smo zate. Nacionalni inštitut za javno zdravje je projekt pred meseci nadgradil. Tako so zaživele še nove svetovalnice, ena od njih v Laškem. Posvet je brezplačen in mogoč brez napotnice.

Ste potrti? Do boljšega počutja vas morda loči le pogovor.

Najrazličnejše težave
Nacionalni inštitut za javno zdravje projekt MOČ financira iz virov Norveškega finančnega mehanizma. V celotni mreži je devet svetovalnic, v njih lahko pogovor poiščejo vsi, ki so soočajo z duševnimi stiskami. Vzroki so zanje so po izkušnjah vodje celjske in laške svetovalnice Nuše Konec Juričič različni. „Na prvem mestu so težave v partnerskih odnosih, pogoste so tudi težave v družini, z otroki. Veliko ljudi pomoč poišče zaradi osamljenosti, depresije in še marsičesa,“ razlaga specialistka javnega zdravja. Prvo psihološko pomoč jim nudijo usposobljeni strokovnjaki z različnih področij, pri čemer Konec Juričičeva razlaga, da večina potrebuje le do tri obiske. „To pomeni, da dejansko prihajajo k nam ljudje, ki jim je svetovalnica resnično namenjena. Torej takšni, ki še imajo dovolj lastnih potencialov za razrešitev stisike, morda potrebujejo le neko usmeritev in nekoga, ki jim da pogum.“

Brezplačno svetovanje
V celjski svetovalnici so v letih 2013 in 2014 opravili okoli 700 svetovalnih ur, posvet je poiskalo 320 ljudi. Povprečno so stari 40 let, več je žensk kot moških. Do nedavnega je bilo treba za uro posveta v svetovalnici Tu smo zate plačati pet evrov, pod okriljem projekta MOČ pa je svetovanje brezplačno. Za obisk svetovalnice ni potrebna napotnica, treba pa se je naročiti. Svetovalnica na celjski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje je odprta od ponedeljka do četrtka popoldne, svetovalnico v Laškem, ki je vrata v občinski stavbi odprla v začetku aprila, pa je mogoče obiskati ob četrtkih popoldne. Več informacij o projektu in telefonske številke najdete na tej povezavi. (AD)