april 6, 2018

V Štorah nihče poškodovan, gmotna škoda velika

Razmere v obratu Valji Štore se normalizirajo. Zaradi okvare na talilni peči so se v podjetju bali, da bo prišlo do eksplozije. Večja količina taline se je izlila iz peči. Zato so evakuirali nekaj zaposlenih ter občane, ki živijo v bližini. Vsi so se že vrnili domov. Zakaj je prišlo do okvare, še ni znano, gmotna škoda bo velika.

Vzrok za okvaro talilne peči naj bil znan v naslednjih dneh, delo v Valjih je le nekoliko okrnjeno. (Fotografija je simbolična.)

Ključno je bilo hitro in učinkovito posredovanje
Z izjavami so v podjetju Valji Štore za zdaj še skopi. Zapisali so le, da je sinoči okoli 20. ure prišlo do izliva taline iz peči ABP. Talina je prišla v stik z vodo, zato se je sprostila para, talina pa je ostala v lovilni posodi pod pečjo. Nihče od zaposlenih ni bil poškodovan, so še zapisali. V peči je bilo 30 ton taline s temperaturo 1.500 stopinj Celzija. Preventivno so evakuirali 22 zaposlenih in prebivalce 13 okoliških hiš ter stanovanjskega bloka. Začasno so jih nastanili v telovadnici tamkajšnje osnovne šole, v jutranjih urah so se lahko vrnili domov. Posredovali so gasilci poklicne enote iz Celja ter prostovoljnih gasilskih društev iz Štor, Prožinske vasi in Svetine. V podjetju Valji s 300 zaposlenimi pravijo, da so tako zaposleni kot varnostne službe in gasilci s hitrim posredovanje preprečili poškodbe ljudi, zagotovo bi bila tudi materialna škoda še večja. Ker imajo še tri talilne peči, bo proizvodnja le deloma okrnjena. Nova tovrstna peč stane okoli milijon evrov in pol. Po poročanju Radia Slovenija višine škode še ne morejo oceniti, zagotovo bo znašala več sto tisoč evrov. (BF)