marec 16, 2017

V tej zimi malo snega, a veliko mraza

Zimske sezone je na cestah, vsaj uradno, konec. S snegom ni bila zelo obilna, so pa imeli vzdrževalci cest več težav zaradi nizkih temperatur. Jeklene konjičke že lahko preobujete, a če bo v prihodnjih tednih še kakšna snežna pošiljka, bodo morali biti kljub uradnemu koncu zime še opremljeni za zimske razmere.

Takšnih prizorov v minuli zimi ni bilo prav veliko. (Foto: VOC Celje)

Brez nesreč
Na državnih cestah v celjski in koroški regiji, pa tudi na številnih občinskih, za zimsko vzdrževanje cest skrbi koncesionar, celjsko podjetje VOC. „Po obsegu snežnih padavin v celjski regiji in na Koroškem je bila zima ponovno ena milejših, več je bilo dni s temperaturami pod ničlo. Zimo je januarja zaznamoval pojav kratke odjuge in potem hitre ohladitve ter padavin, zato je bilo nekaj časa nemogoče povsem očistiti predvsem pločnike in nekatere cestne odseke,“ navajajo ob zaključku zimske sezone. Vodjo vzdrževanja cest v podjetju Bogdana Kočevarja ob tem veseli: „V zimski sezoni zaradi poledice ali neočiščenih cest nismo imeli prometnih nesreč“.

V pripravljenosti 124 plužnih enot
VOC je to zimo skupaj skrbel za 1.900 kilometrov cest. V zimski službi je bilo do 215 delavcev in 124 plužnih enot, od tega jih je bilo 78 iz VOC-a, 46 pa kooperantskih. Po porabi posipnega materiala je bila zima pod desetletnim povprečjem, v primerjavi z lansko sezono pa so porabili več materiala. (AD)