februar 19, 2016

V Vitanju oprema znamenitih ruskih kozmonavtov

V vitanjskem KSEVT-u bo leto dni na ogled razstava Objektivi. Na njej boste lahko spoznali, kakšno opremo so uporabljali ruski začetniki osvajanja vesolja. Med drugim bo na ogled prav tista kamera, s katero je snemal znameniti Jurij Gagarin. Razstavo odpirajo nocoj.

Pogled na Zemljo iz vesolja je veličasten. V Vitanju lahko preverite, s kakšno opremo so nekoč snemali in slikali v vesolju.

Oprema, s katero so nam približali vesolje 
Na ogled bo filmska in fotografska oprema, ki so jo pred več kot pol stoletja uporabljali začetniki sovjetskega osvajanja vesolja. Med drugim bodo razstavljene kamere, fotoaparati in ostala oprema, ki so jo uporabljali na odpravi Vostok 2. Videti bo tudi okno z vesoljske ladje, skozi katero je German Titov leta 1961 prvič posnel površje Zemlje na filmski trak.

Eksponate posodilo Zvezdno mesto
Predmeti so iz Centra za raziskave in usposabljanje kozmonavtov Jurija A. Gagarina v Zvezdnem mestu pri Moskvi, v sodelovanju s katerim je KSEVT pripravil razstavo. Zasnovala sta jo Miha Turšič in Dragan Živadinov ob pomoči Jelene Jesina, kustosinje ruskega muzeja. Razstavo, ki bo na ogled eno leto, bodo nocoj slovesno odprli v družbi ruskega kozmonatva Jurija Valentinoviča Lončakova. Poleg njega bo slavnostni govornik še predsednik Državnega zbora Milan Brglez. Podrobnosti o razstavo Objektivi razkriva Martin Kacbek v spodnjem posnetku. (AD)

Datoteke

Podrobnosti o razstavi