avgust 3, 2017

V vročih dneh vabi Skomarska hiša

Ko prestopiš prag Skomarske hiše, čas zamrzne, kot bi se ustavil s staro stensko uro, ki visi v hiši. Kot da je gospodinja ravnokar skrbno pospravila posodo v črni kuhinji, kot bi otroci ravnokar stekli na dvorišče, kot bi se gospodar ravnokar odpravil na delo.

Konec avgusta Skomarjani praznujejo lepo nedeljo, takrat pripravljajo dan odprtih vrat Skomarske hiše. (Foto: Štajerski val)

Pohorski gozdovi in višjeležeče vasi v vročih dneh še posebej vabijo v svoj hlad. V eni izmed vasi, na Skomarju, so zelo ponosni na kmečko hišo, ki se je pri njih ohranila več kot dve stoletji. V njej so še danes pripomočki, ki so jih nekoč uporabljali pri delu na kmetiji, obiskovalci pa spoznajo s skromno, a premišljeno gradnjo iz časov, ko so ljudje živeli bližje naravi. Sicer hiša, ki ima celo predhodnika klime in centralnega ogrevanja, v kraj nad Zrečami letno privabi okoli 600 obiskovalcev. "Velikokrat ljudje to hišo zamenjujejo z rojstno hišo Jurija Vodovnika, vendar to je Štrucova hiša," poudari predsednica skomarske krajevne skupnosti Magda Drozg. Je pa oče vaškega pesnika, na katerega so Skomarjani zelo ponosni, izdelal tramove, ki so še vedno v Skomarski hiši. "Med nami še vedno veje duh Jurija Vodovnika," se nasmehne Drozgova. V spomin na njegovo pesniško ustvarjanje vsako zadnjo soboto v mesecu v Skomarski hiši priredijo literarne večere. Še več o hiši, ki skriva nemalo posebnosti, in literarnih večerih, ki imajo v njej prav poseben pridih, najdete v spodnjih posnetkih. Še malo nižje, v fotogaleriji, pa si še oglejte nekaj utrinkov stare Štrucove kmetije. Obiskala jo je Tina Murko Gajšek. (TMG) 

Datoteke

Pogovor z Magdo Drozg

Literarni večeri v Skomarski hiši