januar 26, 2017

V Žalcu priprave na drugo sezono fontane piv

Številni Žalčani si bodo minulo leto zagotovo najbolj zapomnili po medijski prepoznavnosti, ki jo je prinesla nova turistična pridobitev, fontana piv Zeleno zlato. Mesto je postavila na domači, evropski in celo svetovni turistični zemljevid. Po več kot uspešni prvi sezoni, se na občini Žalec pospešeno pripravljajo na novo.

Letos bo fontana Zeleno zlato ponujala šest vrst piva, obeta pa se tudi pestro dogajanje ob fontani.

Druga sezona še bogatejša
Fontana piv Zeleno zlato je v dveh mesecih obratovanja privabila ogromno obiskovalcev. In če so na občini sprva načrtovali, da bodo prodali okoli 6.000 vrčkov za točenje piva, je bila na koncu ta številka veliko večja. „Prodali smo 36.126 vrčkov, to je vsaj toliko obiskovalcev. Verjamemo, da jih je bilo še veliko več,“ zadovoljno pove žalski župan Janko Kos. Nova turistična pridobitev je pozitivno vplivala tudi na obisk drugih turističnih znamenitosti v občini, porast turistov so zabeležili v jami Pekel in pri Rimski nekropoli. Nova sezona prinaša nove izzive. Čeprav je fontana trenutno zaprta, pa se na občini pospešeno pripravljajo na ponovno odprtje. „Pripravljamo projekte v povezavi s fontano. Nadgradili jo bomo s šesto pipo, kjer bomo ponudili brezalkoholno ali nizkoalkoholno pivo. Obogatili bomo tudi dogajanje ob fontani. Lokalne gostince spodbujamo, da predstavijo svojo ponudbo in se aktivno vključijo v projekt, saj smo skupaj močnejši,“ dodaja Kos.

Cilj je 100.000 obiskovalcev
V Žalcu so si po več kot uspešni prvi sezoni fontane piv zadali ambiciozen cilj. Letos bo obratovala sedem mesecev, v tem času pa želijo privabiti 100.000 obiskovalcev. „Če želimo to uresničiti moramo biti dobro pripravljeni. Povezujemo se s termalnimi središči v naši regiji, z drugimi organizacijami s področja turizma iz vse Slovenije ter mednarodnimi turističnimi organizacijami,“ razlaga Kos. Slovenija bo maja letos gostila Evropski kongres malih pivovarjev in zadnji dan jih bodo gostili tudi v Žalcu, kar bo po besedah župana Kosa, izjemna priložnost za promocijo. (NS)