junij 9, 2015

V Zgodovinskem arhivu Celje 8 kilometrov gradiva

9. junij je mednarodni dan arhivov. Z njim želijo arhivi svoje delo predstaviti in približati širši javnosti. V Zgodovinskem arhivu Celje del gradiva redno tudi razstavljajo. Med drugim je pravkar na ogled zanimiva razstava Savinjske kopele.

Za temi zidovi celjskega zgodovinskega arhiva se skriva na kupe različnih listin, pogodb in dokumentov.

Redno brskanje po arhivih
Če ste slučajno mislili, da je v arhivih temno, zatohlo, prašno in dolgočasno, se motite. Zelo je pestro, v arhivih vsak dan sprejemajo novo gradivo in preučujejo starega. V Zgodovinskem arhivu Celje se ga je nabralo že za osem kilometrov. „Po gradivih je vedno več povpraševanja. Po eni strani arhiv pomaga upravnim organom v določenih postopkih. Na nas se obračajo na primer sodišča in upravne enote, ki jim mi z gradivom, ki je arhivirano, pomagamo pri vodenju upravnih postopkov. Po drugi strani pa prihajajo posamezniki, raziskovalci, ki pri nas najdejo informacije, ki jih iščejo,“ razlaga direktor arhiva Borut Batagelj.

Arhivske vsebine tudi na razstavah
Da bi delo in pomen arhivov čim bolj približali javnosti, v Zgodovinskem arhivu Celje redno pripravljajo razstave. Od prejšnjega tedna je na Savinjskem nabrežju na ogled razstava Savinjske kopele, ki jo je arhiv pripravil v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje in Muzejem novejše zgodovine Celje. Predstavlja kopališko kulturo v mestu Celje. „To je zanimiv način reprezentiranja naših vsebin, ko ljudje bolj ali manj naključno prepoznavajo našo vrednost,“ pravi Batagelj. Hkrati vabi, da si ogledate zbirko grafik krajev na Celjskem, od nje vas loči le nekaj klikov. Najdete jo na tej povezavi. Podrobnostim o aktivnostih Zgodovinskega arhiva Celje prisluhnite na spodnji povezavi, z Borutom Batageljem je spregovorila Anja Deučman. (AD)

Datoteke

Borut Batagelj o Zgodovinskem arhivu Celje