januar 23, 2017

V Žički kartuziji meni izpred 550 let

Najstarejše gostišče na Slovenskem, Gastuž iz Žičke kartuzije, letos praznuje 550 let. Več kot  pet stoletij obstoja bodo v gostišču obeležili s prav posebnim jedilnikom.

Jedilnik oblikujejo na podlagi pisnih virov o življenju kartuzijanov, glavni izziv pa je, kako njihovo hrano približati človeku 21. stoletja.

Pri pripravi jedilnika, ki ga bodo gostom predvidoma predstavili v marcu, jim pomaga priznan slovenski etnolog Janez Bogataj. Pravi, da jedilnik po zgledu kartuzijanov še ni povsem dokončan, na njem pa bodo prevladovale ribe, pa tudi različne vrste zelenjave. Z iskanjem sestavin, pravi Bogataj, nimajo težav. So pa morali nekatere jedi opustiti. Katere in zakaj? Odgovor poiščite v spodnjem posnetku. (TMG)

Datoteke

Pogovor z Janezom Bogatajem