junij 20, 2016

V zreškem GKN-u 100 novih zaposlitev

Zreški GKN Driveline je že tri desetletja uspešna poslovna zgodba v svetu avtomobilske industrije. Podjetje s 400 zaposlenimi zagotavlja kruh številnim družinam v Dravinjski dolini. In še bodo zaposlovali.

Ob 30-letnici GKN Driveline Zreče je vodstvo podrobneje predstavilo dosežke in ambiciozne načrte, na sredini sedanji direktor Peter Smole, desno od njega njegov predhodnik Andrej Poklič.

Investirajo brez kreditov
GKN Driveline Zreče sodi pod okrilje angleške multinacionalke. Ta ima v 30 državah 46 tovarn in skupno zaposluje 56 tisoč ljudi. Izdeluje avtomobilske dele za skoraj vse znamke avtomobilov. Več kot milijon avtomobilov letno po vsem svetu vozi prav njihove komponente. Po napovedih direktorja zreškega GKN-ja Petra Smoleta bodo zaradi novih kupcev v Zrečah dodatno zaposlovali, v širitev proizvodnje bodo letos in naslednje leti skupno investirali približno 15 milijonov evrov: "Sklenili smo nove posle, ki bodo v naslednjih dveh letih omogočili 100 novih delovnih mest. Zdaj imamo 403 zaposlene. Prav tako bomo potrebovali dodatne proizvodne prostore. Od Uniorja smo že predlani kupili 1500 kvadratnih metrov veliko proizvodno halo, letos pa še eno, 1100 kvadratov veliko," dodaja Smole. Naložbe zreški GKN financira brez najemanja kreditov.

Čez dve leti 100 milijonski prihodki
Lanski prihodki so znašali 68 milijonov evrov, dobiček je presegel 6 milijonov, ki so jih v celoti investirali v razvoj podjetja. Letošnji prihodki naj bi presegli 75 milijonov. "Kaže, da bomo letošnje načrte glede prihodkov presegli. Leta 2018 bomo zaradi novih projektov s prodajo ustvarili 100 milijonov. Dodana vrednost na zaposlenega v našem podjetju je 53 tisoč evrov, kar je nad slovenskim povprečjem," še poudarja direktor Smole, ki je vodenje podjetja prevzel lansko jesen. Prvo desetletje je podjetju direktoroval Bojan Leskovar, za njim Igor Škornik in Andrej Poklič. Poklič je lani sprejel še zahtevnejši izziv - odgovoren je za osem GKN-ovih podjetij v južni in vzhodni Evropi. O tem, kako ocenjujejo delo svojih naslednikov - novega vodstva v Zrečah, pa v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

ANDREJ POKLIČ O SVOJIH NASLEDNIKIH