oktober 4, 2017

Darovali kri za poškodovane v prometnih nesrečah

Slovenske bolnišnice na dan povprečno potrebujejo kri več kot 300 krvodajalcev. Razveseljivo je, da smo Slovenci na področju krvodajalstva zelo aktivni in se radi odzovemo. V transfuzijskem centru Splošne bolnišnice Celje so darovali kri tudi za poškodovane v prometnih nesrečah.

Akcijo Darujem kri za poškodovane v prometnih nesrečah in ostale, ki jo potrebujejo, so letos pripravili že drugič. (Foto: Radio Štajerski val)

Še vedno preveč poškodovanih v prometu
Število prometnih nesreč se zadnja leta zmanjšuje, kljub temu pa je smrtnih žrtev in poškodovanih še vedno preveč. Pri reševanju življenj je pogosto ključnega pomena kri. Da je je vedno dovolj na zalogi, skrbijo transfuzijski oddelki in centri v slovenskih bolnišnicah. V celjskem transfuzijskem centru so zjutraj kri darovali prav za poškodovane v prometnih nesrečah. Akcijo so pripravili člani gibanja Še vedno vozim – vendar ne hodim, skupaj s Policijsko upravo Celje in Splošno bolnišnico Celje. „Ljudi pozivamo, da darujejo kri tudi za poškodovane v prometnih nesrečah. Vsi mi vsak dan delamo na preventivi, da bi te krvi potrebovali čim manj, še vedno jo potrebujemo preveč, predvsem zaradi nespametnih ravnanj v prometu,“ o namenu današnje krvodajalske akcije pravi predstavnik gibanja David Razboršek.

Bodimo pozorni vsi, zlasti pa pešci
Krvodajalskih akcij v celjskem transfuzijskem centru se redno udeležujejo tudi gasilci, zdravniki, medicinske sestre in policisti. Komandir Edi Baumkirher s celjske policijske postaje, ki je kri tokrat daroval že 64-ič, pravi, da se število prometnih nesreč zadnja leta sicer zmanjšuje, a ob tem opozarja: „Pred nami je zimski čas, ko bo daljši temnejši del dneva, poleg tega tudi slabe vremenske razmere. Posledično se tako poveča število prometnih nesreč z udeležbo pešcev, ki so ena izmed najranljivejših skupin v cestnem prometu, skoraj vsaka prometna nesreča se konča s telesnimi poškodbami. V povprečju 15 od 100 smrtnih žrtev predstavljajo prav pešci. Zato pozivamo, da dosledno upoštevajo prometne predpise, hodijo po za to namenjenih površinah, če jih ni, naj hodijo po levi strani vozišča. Cesto naj prečkajo le na prehodih za pešce in se pred tem prepričajo, ali lahko to storijo varno. Ob tem naj ne pozabijo na vidnost, ki je ključna, da jih ostali udeleženci v prometu pravočasno opazimo in prilagodimo vožnjo. Poziv k previdni in varni vožnji pa seveda velja tudi za ostale.“

Na Celjskem letno okoli 10.000 odvzemov krvi
Leta 2008 se je transfuzijski oddelek v Splošni bolnišnici Celje preoblikoval v transfuzijski center. „Mi smo samozadostni zahvaljujoč temu, da imamo krvodajalce, ki prihajajo k nam tradicionalno, tudi cele družine. Tako je že 68 let. Tako lahko našim bolnikom zagotavljamo kri, vsak dan 24 ur, v zadostnih količinah in pravočasno. Smo zelo zadovoljni, včasih s krvjo pomagamo tudi Ljubljani in Mariboru,“ pravi predstojnica oddelka Janja Pajk. V transfuzijskem centru celjske bolnišnice lahko kri darujete ob ponedeljkih, torkih in sredah od 7.30 do 10.30 ure. Povprečno kri daruje med 40 in 50 posameznikov. Krvodajalske akcije izven prostorov v bolnišnice enkrat tedensko, ob četrtkih organizira Rdeči križ. Teh krvodajalskih akcij se v povprečju udeleži od 80 do 150 krvodajalcev. Letno skupaj s sodelavci v transfuzijskem centru in na terenu opravijo 10.000 odvzemov krvi.(NS)

Galerija slik

Datoteke

KOMANDIR EDI BAUMKIRHER POZIVA

PREDSTOJNICA JANJA PAJK TRANSFUZIJSKEM CENTRU IN KRVODAJALSTVU