april 30, 2018

Večer, ko bodo zagoreli kresovi

Na predvečer 1. maja bodo marsikje zagoreli kresovi. Pri tem pa je potrebna posebna previdnost in upoštevanje pravil, da kres ne zaneti požara. Preverili smo tudi, kje boste lahko kresovali v naših krajih.

Pri kurjenju kresov je potrebna tudi previdnost ...

Kurišče naj bo pod nadzorom
Tradicija kresovanj je dolga, kresovi so imeli v zgodovini različne pomene. Na predvečer prvega maja simbolično predstavljajo komunikacijsko orodje in spominjajo na pravice delavskega razreda. Če boste nocoj tudi vi zakurili kres, pa ne gre pozabiti na varnost. Previdnost je potrebna tako pri manjših kot velikih kresovih. V Upravi RS za zaščito in reševanje opozarjajo, da je treba najprej poskrbeti za primerno kurišče. „Najprej očistite okolico kurišča kresa vseh gorljivih snovi in ga obdajte s kamenjem ali peskom,“ pravijo in dodajajo, da za prižig kresa nikar ne uporabite vnetljivih, eksplozivnih snovi. Ob tem poskrbite, da bo kres vseskozi nadzorovan. Če slučajno uide izpod nadzora, pa takoj pokličite na številko 112, da na kraj pošljejo gasilce. Pa še to: po kurjenju je treba žerjavico povsem ugasniti, kurišče je zatem najbolje prekriti s peskom ali zemljo. Še več napotkov o varnem kurjenju kresov najdete TUKAJ.

Kam na kresovanje v naših krajih?
In kam se lahko nocoj podate na javna kresovanja? Tudi v naših krajih jih bo veliko. V Kozjem vas bodo ob kresu zabavali Kozjanski lumpi, kresovanje bo tudi v Podčetrtku, o obeh podrobnostih TUKAJ. Že tradicionalno veliko ljudi privabita celjski kresovanji, na Špici in ob Šmartinskem jezeru. Pri Puš'n šanku se boste zavrteli ob zvokih Modrijanov. Na Ramni plaži pri Slivniškem jezeru bodo kresovanje popestrili Mladi korenjaki, v Štorah Pihalni orkester Štorskih železarjev in Ansambel Zupan. Na Evropski ploščadi v Rogaški Slatini bodo s prižigom kresa zaokrožili dogodek Živel, 1. maj. Na Pragerskem boste kresovali skupaj s Poskočnimi muzikanti, na Dobrni z Ansamblom Vihar, kresovanji pa bosta tudi v Zrečah in Rogatcu. (AD)