marec 26, 2016

Velika noč – praznik veselja in upanja

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih – simbolika teh praznikov pa je večinoma vezana na Kristusovo življenje oziroma njegovo križanje in smrt. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja. Mi smo se o tem pogovarjali s patrom Karlom Gržanom.

Karel Gržan zlasti poudarja, da se moramo ljudje skloniti drug do drugega ter sebi in drugim pokloniti svoj čas. Le tako nekomu pokažemo, da nam je mar zanj in da nam je dragocen. (Foto: sanje.si)

Preganjati temo
Kristjani verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.
Velikonočne tradicije se v veliki meri od države do države razlikujejo. Po ljudskem izročilu je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo jedi, ki jih potem zaužijemo za nedeljski zajtrk. Praznik sam ima korenine v judovstvu, pa tudi v starih poganskih navadah, ko so naši predniki s kurjenjem kresov preganjali temo in praznovali prihod pomladi. O bistvu velikonočnih praznikov – tudi v luči današnjega hitrega življenjskega ritma – se je Andreja Kukovič pogovarjala s patrom Karlom Gržanom, ki med drugim poudarja,da se moramo spet znati dotakniti matere zemlje, prisluhniti žvrgolenju ptic in videti živobarvnost cvetlic. Brez tega da ne moremo biti umirjeni in notranje srečni. Prisluhnite v spodnjem posnetku.   

Datoteke

PATER GRŽAN O VELIKI NOČI