april 15, 2017

Velika noč prinaša novo upanje

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje in veselje.

Dan pred veliko nočjo se k blagoslovu nesejo velikonočne jedi. Cerkve bodo polne s košaricami z velikonočnimi dobrotami tudi v naših krajih.

Praznik vseh praznikov
Izročilo praznovanja velike noči je močno povezano s starimi praznovanji pomladi. Velika noč je tudi največji in najstarejši cerkveni praznik, ki ga sestavlja obširen sklop obredov in šeg z natančno določenim scenarijem iz Kristusovega življenja oziroma njegove smrti. Za katoličane je to praznik vseh praznikov. In kaj svetu prinaša velika noč? Upanje, dostojanstvo, mir in veselje. Upanje, ker s smrtjo ni vsega konec. Dostojanstvo, ker je vsak človek dragocen v božjih očeh, do te mere, da ga je bog tako ljubil, da je poslal svojega edinorojenega sina Jezusa, da bi ga odrešil. Mir, ker je On z nami na življenjski poti in vse do konca sveta. Veselje, ker je vsak od nas poklican v večno srečo, poudarjajo cerkveni dostojanstveniki.

Simbolika jedi
Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo (žegnajo) jedi, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Tudi v Sloveniji imajo določeno simboliko, suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica in ostala peciva pa trnjevo krono. Na velikonočno nedeljo so pri nas v navadi vstajenjske procesije, na čelu katerih nosijo kip vstalega Kristusa.

Velika noč je priložnost za vse
Ne glede na to, kako vsak od nas doživlja velikonočne praznike, naj bodo vsakomur v oddih, poglobljen premislek in veselje. Naj nas starodavni običaji povežejo v dobrem, miza z velikonočnimi dobrotami naj poglobi pristne odnose v družini; srečanja naj krepijo prijateljstva in odprtost za drugega; predvsem pa naj nas velikonočni prazniki povežejo v medsebojnem spoštovanju in sožitju. Mariborski nadškof Marjan Turnšek nam želi predvsem globoko srčno doživetje - njegovi velikonočni poslanici prisluhnite v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

POSLANICA NADŠKOFA MARJANA TURNŠKA