oktober 8, 2015

Ninna Kozorog verjame v dejanja, ne v besede

Tokratna gostja radijskega srečanja je bila mlada zdravnica, prostovoljka in humanitarka Ninna Kozorog, ustanoviteljica in predsednica Društva Humanitarček, ki je za svoje delo prejela tudi nagrado ONA365. Ninna Kozorog, vedno kritična do razmer v slovenski družbi, ne drži križem rok, ampak ukrepa. "Verjamem v dejanja, ne v besede," pravi Ninna in že razmišlja o novih humanitarnih projektih.

Humanitarka Ninna Kozorog, #radijskosrečanje na Štajerskem valu

Ninna je sicer Celjanka, ki pa je že dobro desetletje doma v Mariboru, kjer je tudi študirala in že ob prvih srečanjih z brezdomci je začutila, da jim želi oziroma preprosto mora pomagati. Kot mlada nevrologinja – specializantka je zaposlena v UKC Maribor. Čeprav je zdravnica, rada poudari, da zna delati tudi z rokami, da se ne ustraši nobenega dela, predvsem pa nikoli ne razmišlja, da je kakšno delo neprimerno zanjo kot zdravnico. Vsega se loti, tako doma kot v Društvu Humanitarček. »Veste, nismo vsi dohtarji fancy ... Če je treba, gremo na tla, pa kaj spucamo. Tudi kovičimo (smeh), belimo in krpamo nogavice za brezdomce ...,« pravi Ninna.

Vsak izmed nas lahko pomaga po svoje
Ninna je prepričana, da vsak izmed nas lahko pomaga po svoje: s preprostimi dejanji in z majhnimi darili, ki lahko nekomu spremenijo dan ali celo življenje, nas pa obogatijo z dobrim občutkom, da smo nekomu pomagali. Prav zato je Ninna neizmerno ponosna na humanitarni projekt 30 dni za 30 srčnih dejanj, ki poteka v decembru in je pri ljudeh naletel na izjemen odziv. Tudi Ninni je ta projekt eden najljubših: "Gre za projekt, ki spodbuja dobra dela. Verjamem, da vsak želi delati dobro, le pravi motiv in spodbudo potrebuje. V Humanitarčku vsak dan poskušamo navdihniti ljudi, da naredijo eno dobro, pozitivno, človeško dejanje. S tem vračajo svetu človečnost in toplino." 

Ninna ne pozna počitka
Ko je obiskala naš studio, je bila že 36 ur budna. »Ja, morda bi več spala, če si ne bi nakopala toliko nekih projektov, ne vem pa, če bi bolje spala,« je ob tem razmišljala Ninna, ki je tudi zdravnica v ambulanti za osebe brez zavarovanja Nadškofijske Karitas v Mariboru. In za potrebe ambulante v Humanitarčku zbirajo tudi odvečna zdravila, ki jim seveda ni potekel rok.

Lahko se zgodi tudi tebi
V društvu Humanitarček nikoli ne zbirajo denarja, le hrano, oblačila in različne predmete, ki jih ne potrebujete več, nekomu pa lahko rešijo velik problem. Ninna in somišljeniki v društvu si prizadevajo tudi povrniti zaupanje v humanitarne organizacije. »Kar nekako se je razpaslo, da vsi humanitarci kradejo, vendar temu ni tako. Morali si bomo spet zaupati. Na vseh ravneh.« Hkrati Ninna opozarja, da je meja med tem da ostanemo na ulici, in tem, kar imamo trenutno, zelo tanka: »Lahko se zgodi vsakemu, meni, tebi, prav vsakemu ...« Še tako dober sistem ne more preprečiti vseh socialnih stisk.

Iz zgodb, ki jih pripovedujejo brezdomci, se lahko marsikaj naučimo, je prepričana Ninna. Mnogo brezdomcev je bilo nekoč podjetnikov, uspešnih na svojih delovnih mestih, dokler so jih imeli. In če nimajo svoje socilane mreže, ki lahko pomaga, lahko ljudje hitro pristanejo povsem na dnu. Z dna navzgor pa je težka in trnova pot. »Mnogo jih je, ki so čez dan v šoli, na fakulteti, zvečer pa gredo spat v zavetišče za brezdomce ...«

Matematika kot hobi in študij
Ninna je poleg vseh dejavnosti še študentka, in sicer bo kmalu doktorirala iz matematike, ki je njena velika ljubezen.  Ob vseh Ninninih dejavnostih človek pomisli, da ima dan preprosto premalo ur. Premalo za vsa dobra dejanja, ki jih ima na urniku Ninna Kozorog, zdravnica, humanitarka in prostovoljka ter matematičarka.

Poglejte si še več o dejavnostih in projektih Društva Humanitarček na spodnji povezavi pa celoten radijski pogovor z Ninno v radijskem srečanju na Štajerskem valu. (GKR)

Povezane novice:
#radijskosrecanje_Vlasta_Nussdorfer
#radijskosrecanje_Tone Donko
#radijskosrečanje_LadoLeskovar
#radijskosrečanje_Franci Plohl
#radijskosrečanje_Peter Misja

Galerija slik

Datoteke

SREČANJE NINNA KOZOROG