januar 10, 2016

Bistričanka Sara Stadler vinska kraljica Slovenije

»Oče mi je že, ko sem bila majhna, rekel, da bom nekega dne vinska kraljica,« pravi Sara Stadler iz Bistrice ob Sotli. Oče je že vedel. Saro so namreč v petek okronali za 20. vinsko kraljico Slovenije. Od naziva si veliko obetajo tudi v Bistrici ob Sotli.

Sari Stadler sta krono nadela kmetijski minister Dejan Židan in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Na mladenko so v Bistrici ob Sotli toliko bolj ponosni, saj je izjemno aktivna na najrazličnejših področjih v lokalni skupnosti.

Navdušila komisijo
20-letna Sara Stadler je nasledila lanskoletno vinsko kraljico Sandro Vučko. Krono sta ji na petkovi slovesnosti v Radencih nadela kmetijski minister Dejan Židan in predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca projekta, Janez Erjavec. Da je Sara najprimernejša za jubilejni, 20. naziv vinske kraljice Slovenije se je strinjala komisija, ki jo sestavljajo pokrovitelji projekta in predstavniki stroke. Mlada, energična Bistričanka bo vse leto združevala slovenske vinorodne dežele ter predstavljala slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino doma in v svetu.

Vino zanjo ni španska vas
Sara Stadler pravi, da se bo dela lotila resno in zagnano, pri čemer poudarja, da ji vinogradništvo nikakor ni tuje. Izhaja namreč iz družine, ki se ukvarja z vinogradništvom in sadjarstvom. Tako ne preseneča, da se je odločila za študij agronomije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, kjer se želi specializirati prav za vinogradništvo in vinarstvo. In njeno najljubše vino? »Izbrala bi renski rizlig,« pravi in dodaja: »Vino nas spremlja praktično ob vsaki življenjski priložnosti in kot takšnega ga moramo tudi spoštovati. Nikakor pa s pitjem pretiravati.«

Izbrala vini iz domačega kraja  
Za svoji vini je Bistričanka izbrala vini priznanega vinogradnika iz svojega kraja, ki se ponaša s številnimi priznanji doma in po svetu, kleti Zorenč Hohnjec (Tomaža Zorenča smo že gostili tudi na Štajerskem valu, prisluhnite TUKAJ). To sta sauvignon letnik 2015, polsladko, in ledeno vino laški rizling letnik 2009, sladko. Bistrica ob Sotli pa na kronanju vinske kraljice ni pokazala le svojih dobrih vin, pač pa je predstavila tudi svoje bogato kulturno ustvarjanje. Tako so nastopili Mešani pevski zbor, v katerem poje tudi Sara Stadler, glasbenika Adrijan in Franci Černelč ter člani Še-Bi Teatra. Bistričani so prepričani, da bo vinska kraljica ime Bistrice ob Sotli ponesla po vsej državi in tako pripomogla k prepoznavnosti in razvoju turizma. Podrobneje o tem prisluhnite v spodnjem posnetku županu Franju Debelaku, ki je svojo občino poimenoval kar kraljevina, kjer domuje vinska kraljica Slovenije. Katja Žolgar je na prireditvi v Radencih pred mikrofon prav tako povabila vinsko kraljico Saro Stadler in vinogradnika Tomaža Zorenča. (AD, KŽ)

Galerija slik

Datoteke

Vinska kraljica Sara Stadler o vinu in svojem poslanstvu

Tomaž Zorenč o sodelovanju pri projektu

Župan Franjo Debelak o promociji