avgust 31, 2017

Visok lihtenštajnski obisk v Celju in Rogaški Slatini

Deželo Celjsko sta v začetku tedna obiskala lihtenštajnski Princ Nikolaus von und zu Liechenstein in soproga Margaretha, ki izhaja iz Luksemburške knežje družine. Obiskala sta Celje in Rogaško Slatino, kjer je Princ Nikolaus uradno odprl tudi Slovensko–lihtenštajnski poslovni inštitut, s sedežem v MPI Vrelec.

Lihtenštajnski princ Nikolaus s soprogo Margaretho na obisku v Rogaški Slatini

Prvi mož diplomacije Kneževine Lihtenštajn, Princ Nikolaus, je s soprogo Margaretho prišel na obisk v Slovenijo na povabilo Združenja slovensko–lihtenštajnskega prijateljstva, ki ga vodi prior Silvester Likar. To je bil prvi obisk visokega gosta v Celju in Rogaški Slatini. V Celju ga je sprejel celjski župan Bojan Šrot skupaj s predstavniki viteškega reda Svetega Jurija iz Karantanije na čelu z Urošem Kovšco

Deželi tudi zgodovinsko povezani
Barbara Celjska, hči celjskega grofa Hermana, je bila namreč poročena s Sigismundom Luksemburškim, princesa Margaretha pa je najmlajša hči luksemburškega kneza. Tako si je prinčevski par še s posebnim zanimanjem ogledal znamenitosti Celja. Po ogledu se je princ vpisal v knjigo častnih gostov mesta, župan Bojan Šrot pa jima je izročil protokolarno darilo, kelih Barbare Celjske, delo priznanega oblikovalca Oskarja Kogoja. Čeprav je bil obisk v prvi vrsti namenjen krepitvi prijateljskih vezi, pa je imel tudi poslovno noto. Iz Celja so se visoki gostje odpeljali v Rogaško Slatino, kjer je princ na slovesni večerji v Kristalni dvorani Grand hotela Rogaška uradno odprl ustanovljeni Slovensko–ihtenštajnski poslovni inštitut. Slatinski župan mag. Branko Kidrič, ki je ravno v teh dneh podpisal pogodbo o gradnji sodobnega Podjetniškega centra v Rogaški Slatini je v nagovoru gostom predstavil tradicijo zdraviliškega turizma in sodoben utrip Rogaške Slatine ter jo postavil ob bok Baden Badnu in Karlovim Varom.

Slovensko–lihtenštajnski poslovni inštitut je odprt
Slovensko–lihtenštajnski poslovni inštitut je po mnenju slovenskega veleposlanika v Švici in Linhenštajnu  mag. Franca Mikše izjemnega pomena za nadgradnjo sodelovanja med obema državama. Državi že sedaj sodelujeta, je pa na obeh straneh, tako v Lihtenštajnu kot Sloveniji, še veliko priložnosti. Lihtenštajn, ena od najbogatejših dežel na svetu, ponuja veliko priložnosti v bančništvu, informatiki in visoki tehnologiji, Slovenija na drugi strani pa je med drugim zanimiva predvsem za investitorje. Mrežno podjetniški inkubator Vrelec se namerava v prihodnje povezati z inkubatorjem v Lihtenštajnu, ki je po besedah direktorice Branke Aralice za Slovenijo še posebej zanimiv. Lihtenštajnski inkubator, ki je bil ustanovljen pred kratkim, namreč združuje tako podjetnike kot investitorje, kar je za mlada slovenska podjetja še dodaten izziv za prezentiranje na bogatem lihtenštajskem trgu.   

V Rogaški Slatini odslej raste drevo prijateljstva
Princ s spremstvom je na koncu obiskal še Mrežno–podjetniški inkubator. Direktorica z ekipo je princa in delegacijo seznanila z delom in dosežki inkubatorja, ki prerašča v pravi podjetniški center, nato pa je visoki gost v parku ob podjetniškem inkubatorju posadil še drevo prijateljstva. Ker sta princ in njegova soproga ljubitelja umetnosti, sta v spomin prejela sliko lokalne slikarke Erne Ferjanič, na Rogaško Slatino pa ju bo odslej doma spominjal še kristalni odblesk foto okvirja, darila iz Steklarne Rogaška. Lihtenštajnski prinčevski par je vse očaral s svojo neposrednostjo, prijaznostjo in preprostostjo. Ob odhodu iz Slovenije sta se iz srca zahvalila za gostoljubje in obljubila, da se zagotovo še vrneta. (GKR)