oktober 7, 2015

Vitanjski župan o težavah Ksevta

Miha Turšič, soustanovitelj Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij, že teden dni gladovno stavka tudi zato, ker država ni dorekla rednega financiranja KSEVT-a. Za osvetlitev zgodbe smo prosili vitanjskega župana Mirka Polutnika, ki poziva k strpnemu dialogu, ob tem pa zavrača nekatere Turšičeve navedbe. 

Vitanjski župan je prepričan, da je rešitev mogoče najti zgolj z dogovorom, gladovna stavka je po njegovem nepotrebna.

KSEVT se ne prijavlja na razpise?
Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je Miho Turšiča pozvala k prekinitvi stavke in mu ponudila pomoč pri iskanju rešitev v sodelovanju z občino Vitanje. Ministrstvo za kulturo je KSEVT-u letos odobrilo 25 tisoč evrov, kar je eden najvišjih zneskov interventne podpore ministrstva v zadnjih letih. Skupno naj bi zavod iz državne blagajne prejel več kot 100 tisočakov. KSEVT pa se, kot še navajajo na ministrstvu, že dve leti ne prijavlja na razpise, ki so primerni za delovanje tega javnega zavoda. Zanikali so tudi Turšičeve navedbe, da so zavračali pogovor z njim. Evidence obiskov ministrstva kažejo, da je na temo finančnega poslovanja in programskih vsebin KSEVT-a potekal intenziven dialog. Tako je bilo samo od februarja letos na ministrstvu 18 sestankov s predstavniki KSEVT-a ali občine Vitanje. Turšič pa je bil na teh srečanjih prisoten devetkrat.

Denar porabljen nenamensko?
Županu Mirko Polutniku je predvsem žal, da se je Miha Turšič odločil za reševanje problema z gladovno stavko:“Prepričan sem, da so zdaj najbolj potrebni iskreni in potrpežljivi pogovori vpletenih. Da ima KSEVT likvidnostne težave, vemo že dlje časa, zato smo si prizadevali pomagati. Prevzeli smo breme KSEVT-ovih obratovalnih stroškov, letno tako zagotovimo približno 20 tisoč evrov, kar za naš relativno skromen proračun ni nezanemarljiva vsota,“ pojasnjuje župan in poziva državo oziroma ministrstvo za kulturo k učinkovitemu ukrepanju, Miho Turšiča pa k prekinitvi stavke. Ministrstvo za finance je občini Vitanje poslalo zahtevek za vračilo 46 tisoč evrov, ki naj bi jih KSEVT nenamensko porabil. „O upravičenosti oziroma zakonitosti tega zahtevka ne morem govoriti .To naj presodijo pristojne službe. Na občini imamo čisto vest. Mi smo ministrstvu posredovali vso zahtevano dokumentacijo, na njih pa je, da presodijo in po potrebi ukrepajo,“ še navaja župan.

 „Nihče ne pristiska name!“
Mirko Polutnik, ki je županovanje prevzel lani, meni, da je bilo od vsega začetka za KSEVT predvidenega premalo sistemskega denarja tako na občinski kot državni ravni. Občina si želi, da bi se Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij uspešno razvijalo. Na transparentnih temeljih in na osnovi obvezujočih dogovorov. Polutnika pa begajo navedbe Mihe Turšiča v nekaterih medijih, da ministrstvo za kulturo pritiska nanj: “To odločno zavračam. V pogovorih s predstavniki ministrstva nisem bil deležen nikakršnih pritiskov. Za nikakršna politična preigravanja ne gre,“ je, kot se lahko prepričate v spodnjem posnetku, odločen župan Mirko Polutnik. (BF)

Povezan prispevek:
Z gladovno stavko do rešitve KSEVT-a

 

Datoteke

ŽUPAN POLUTNIK ZAVRAČA TURŠIČEVE NAVEDBE