avgust 26, 2017

Vitezi, princese in mučilne naprave na celjskem gradu

Srednjeveška prireditev Dežela Celjska vabi, ki je včeraj popoldne popestrila dogajanje v celjskem starem mestnem jedru, se bo danes preselila na Stari grad. Vrnitev v čase grofov, vitezov in princes prinaša veliko zanimivega za vse generacije. Še posebej bodo uživali najmlajši.

Čarovniški ali zasliševalski stol je le eden izmed eksponatov na razstavi Teater groze, ki vam bo nagnal strah v kosti. (Foto: Radio Štajerski val)

Vitezi od blizu in daleč
Osrednje grajsko dvorišče bo z glumači in zabavljači zaživelo v duhu srednjega veka. Popeljali vas bodo v svet cirkusa, pravljičnih in mističnih zgodb ter vas očarali z veličastnim ognjemetom. Prišle bodo viteške skupine iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Češke, ki bodo razkrile skrivnosti srednjeveškega bojevanja. V viteških taborih boste lahko spoznali viteško življenje, orožje, opremo in si ogledali razstavo pric ujed. Za otroke pripravljajo različne delavnice, odrasli pa boste lahko barantali na srednjeveški tržnici.

Teater groze v Friderikovem stolpu
Na Starem gradu Celje so ta konec tedna odprli novo stalno razstavo Teater groze. V kleti Friderikovega stolpa so na ogled mučilne naprave, ki so jih uporabljali od 16. do 18. stoletja. Eksponati so zelo zanimivi in že sam pogled na njih nažene strah v kosti. Med drugim si lahko ogledate Železno oziroma Nuernberško devico, natezalnico, zasliševalski stol, kolo za lomljenje, pranger, sramotilne maske in sekiro s tnalom. Eksponati so s Poljske in so natančne replike pravih mučilnih naprav. V spodnjih posnetkih o njih prisluhnite kustusu Andreju Studenu, o zanimivem sobotnem dogajanju na gradu pa direktorici Zavoda Celeia Celje Mileni Čeko Pungartnik. (NS)

 

Galerija slik

Datoteke

MILENA ČEKO PUNGARTNIK O SOBOTNEM SREDNJEVEŠKEM DOGAJANJU

ANDREJ STUDEN O EKSPONATIH NA RAZSTAVI