november 9, 2016

VOC po uspešnem poletju pred zimskim izzivom

V teh dneh v podjetju VOC Celje končujejo priprave na zimsko vzdrževalno sezono. Zaloge posipnih materialov so popolnjene, vozila pa pripravljena na prvo pravo snežno pošiljko. Za podjetjem je sicer tudi uspešna poletna sezona. Letos naj bi skupaj uresničili okoli 115 večjih in manjših projektov.

V VOC Celje so zadovoljni z letošnjim letom. Leto naj bi končali s približno 30 milijoni evrov prihodkov, dobiček naj bil vsaj enak lanskemu.

Okrepili vozni park
Kot je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnil direktor VOC Celje Roman Moškotevc, so imeli v toplejšem delu leta veliko dela. Do konca leta pričakujejo, da bodo pod streho spravili 115 večjih in manjših projektov. Trenutno je aktualnih deset delovišč po vsej državi. Največji, ki ga bodo končali v začetku decembra, je obnova odseka avtoceste med Arjo vasjo in Šempetrom. Kot težavo je Moškotevc izpostavil pomanjkanje evropskih projektov, zaradi česar so gradbena podjetja prepuščena lastnemu trudu pri iskanju poslov. VOC Celje je sicer, v primerjavi z lanskim letom, letos število projektov povečal za pet odstotkov. Podjetje s skoraj 400 zaposlenimi, ki se je zadnja leta spopadalo s poslovno sanacijo, je letos uspelo okrepiti avto-strojni park. „Kupili smo 30 novih velikih tovornih vozil in nekaj manjših, ki smo jih že vključili v gradbene projekte, zdaj pa bodo aktivna v zimski vzdrževalni službi," je še dodal Moškotevc.

Na zimo so pripravljeni
Kljub temu, da se zima uradno še ni začela, pa so zaradi sneženja pred nekaj dnevi na delo že poslali zimsko službo. Na prvo pravo snežno pošiljko so pripravljeni. Za ustrezno prevoznost cest bo to zimo skrbelo 124 plužnih enot z okoli 200 sodelavci. Skupaj bodo skrbeli za 1.900 kilometrov državnih in občinskih cest v celjski in koroški regiji. Zaloge posipnih materialov so skoraj popolnjene. Od lani je ostalo 8.500 ton soli, kar je več, kot so je porabili v celotni lanski zimi. Za nemoten potek prometa so skupaj pripravili skoraj 9.000 ton soli, 20.000 ton peska in dovolj magnezijevega klorida. Ker je ob prvi večji snežni pošiljki znova pričakovati negodovanje voznikov o počasnem odzivu zimskih služb, smo vodjo vzdrževanja pri VOC-u, Bogdana Kočevarja, vprašali, kdaj bodo začeli plužiti. Odgovoril je takole: „Takoj, ko začne snežiti, začnemo s posipanjem in nadaljujemo s pluženjem, ko zapade 10 centimetrov snega ali manj, če to prej poneha.“ Ob tem je Kočevar dodal: „Ker kljub obsežni ekipi naenkrat ne moremo urediti vseh cest hkrati, voznike prosimo za strpnost. Še vedno ljudje mislijo, da smo odgovorni za prav vse ceste, češrav za mnoge občinske skrbijo lokalni vzdrževalci.“ (NS, Foto: Štajerski val)