oktober 20, 2015

VOC s sedemletno koncesijo za Savinjske ceste

Podjetje VOC Celje bo še naprej skrbelo za vzdrževanje državnih cest v Savinjski regiji. Z Direkcijo za infrastrukturo je podpisalo sedemletno koncesijsko pogodbo. Že marca je dobilo tudi koncesijo za vrdrževanje koroških cest.

V pogodbo o koncesiji sodita tudi obrezovanje obcestnih rastlin in košnja trave. (Foto: VOC Celje)

Letno in zimsko vzdrževanje
VOC bo v Savinjski regiji skrbel za 744 kilometrov državnih cest, na Koroškem za 256 kilometrov. „Koncesija obsega celotno letno vzdrževanje, kjer so glave aktivnosti krpanje poškodb, nastalih zaradi zime, skrb za prometno signalizacijo, urejanje bankin, strojno krpanje ter pomoč pri elementarnih dogodkih, kjer je treba takoj urediti poškodovane ceste. Ob tem je koncesija še za celotno zimsko vzdrževanje cest,“ razlaga vodja vzdrževanja v VOC-u Bogdan Kočevar. Dodaja, da podjetje v Savinjski regiji skrbi še za zimsko vzdreževanje številnih lokalnih cest, pločnikov in pešpoti, skupaj jih je tako več kot dva tisoč kilometrov.

Na Rogli že prvi posip ceste
Po koncesijskih pogodbah bo za državne ceste skrbelo 170 delavcev v Savinjski regiji ter 30 na Koroškem. Zaradi lokalnih cest ima delo po podatkih Kočevarja še dodatnih 60 ljudi. Pripravili so že vse potrebno za zimo. „Na zimo smo že pripravljeni, še posebej na višje ležečih območjih, kot so Rogla, Črnivec, pa tudi Pečica ter Smehov in Halarjev hrib. Pripravljeni smo, da lahko v uri ali dveh angažiramo zimsko službo,“ pravi Kočevar. Ob ponedeljkovem prvem snegu na Rogli plužiti še ni bilo treba, so pa že posipali cesto.

Dolgotrajni postopki
Postopki za izbiro koncesionarja v Savinjski regiji so zaradi pritožb drugega ponudnika trajali skoraj tri leta, medtem je Direkcija za infrastrukturo VOC-u začasno podaljševala preteklo koncesijo. Sedemletna pogodba, ki so jo zdaj vendarle podpisali, pomeni pomemben korak v poslovni sanaciji podjetja, ki jo je po skorajšnjem stečaju v letu 2012 začelo podjetje Ahac NG. »V teh treh letih smo vložili veliko denarja, napora in energije v ohranitev gradbene dejavnosti. Izjemno pomembno je, da smo po sanaciji podjetja, ko smo že skoraj izgubili koncesijo, ponovno pridobili zaupanje partnerjev, vse potrebne reference in uspešno prestali razpisne postopke,« je ob podpisu pogodbe poudaril direktor podjetja VOC Celje Roman Moškotevc. (AD)

Galerija slik