maj 5, 2015

Vojniška osnovna šola prejela posebno plaketo

Včeraj so v Novi Cerkvi s slovesnostjo počastili 70. obletnico od konca II. svetovne vojne. Na prireditvi, ki so jo skupaj organizirali Združenje borcev za vrednote NOB Vojnik – Dobrna, občina Vojnik in Osnovna šola Vojnik, je slednja ob tej priložnosti prejela posebno priznanje.

V Novi Cerkvi so tudi s pesmijo obeležili 70. obletnico osvoboditve izpod fašizma in nacizma.

Zlata plaketa za pomemben doprinos k ohranjanju vrednot

Združenje borcev za vrednote NOB Vojnik-Dobrna je Osnovni šoli Vojnik za delo na področju ohranjanja izročila narodnoosvobodilne borbe in skrb za vrednote podelila Zlato Plaketo. Predsednica Združenja Andreja Stopar je ob tem povedala, da cenijo delo šole in njenih učiteljev, ki se trudijo, da bi ta del zgodovine približali tudi najmlajšim. „Prav zato je pomembno, da se tak trud nagradi in pokaže, da je cenjen,“ je še dodala. Ravnateljica Osnovne šole Vojnik Olga Kovač je priznanje sprejela s ponosom, ob tem pa poudarila: „Učitelji so tisti, ki s svojim delom ozaveščajo mlade o dogodkih iz preteklosti, zaradi katerih so danes svobodni in jih učijo o odgovornosti, ki jo svoboda prinaša“.

Matjaž Kmecl spregovoril o pogumu

Slovesnosti v Novi Cerkvi se je kot slavnostni govornik udeležil tudi literarni zgodovinar in teoretik, pisatelj in politik Matjaž Kmecl. V svojem nagovoru je poudaril pomen zavedanja, da majhnost naroda ni pogoj za neuspeh. „Pogum je tisto, zaradi česar so narodnoosvobodilni borci dosegli, da danes živimo v svobodni državi“, pravi. Na spodnjih povezavi lahko o tem, zakaj si je Osnovna šola Vojnik prislužila plaketo, prisluhnete predsednici Združenja borcev za vrednote NOB Vojnik – Dobrna Andreji Stopar. O pomenu nagrade pa je za naš radio spregovorila tudi ravnateljica vojniške osnovne šole Olga Kovač. Tudi njej lahko prisluhnete na spodnji povezavi. (NS)

Galerija slik

Datoteke

OLGA KOVAČ O POMENU NAGRADE

ANDREJA STOPAR O ZLATI PLAKETI