september 8, 2015

Vrata odprl 48. MOS

Vrata je odprl 48. Mednarodni sejem obrti in podjetništva (MOS). V Celje je letos privabil več kot 1.500 razstavlavcev iz rekordnih 38 držav. Odprtje sejma je minilo predvsem v znamenju pobud k izboljšanju poslovnega okolja v Sloveniji.

Na odprtju sejma so se zbrali številni pomembneži iz sveta politike in gospodarstva. (Foto: Celjski sejem)

Med pomembnejšimi nalogami spodbujanje zaposlovanja
MOS, ki je največji tovrstni dogodek v državi in širši regiji, je slovesno odprl premier Miro Cerar. Spomnil je na spodbudne gospodarske napovedi, zaradi katerih verjame v nadaljnje izboljšanje razmer na trgu dela. To bo po njegovih besedah vodilo k povečanju zasebnih naložb ter domače zasebne porabe. A premier hkrati opozarja, da nas spodbudni trendi ne smejo uspavati ali nerazumno povečati apetitov. Med pomembnimi nalogami Vlade izpostavlja zmanjševanje brezposlenosti. „Ob nekaterih že izvedenih socialnih ukrepih in mnogih, ki bodo prišli na vrsto v prihodnjih mesecih in letih, je najpomembnejše, da ljudem omogočimo, da se zaposlijo in da si s svojim lastnim delom in ustvarjalnostjo zagotovijo primerno blagostanje in osebno dostojanstvo. Slovenija lahko resnično okreva samo tako, da bo čim več mladih in drugih kategorij prebivalstva delovno aktivnih, da bodo začutili, da lahko sami sebi ustvarijo spodobno življenje,“ je povedal predsednik vlade.

OZS predalaga sto rešitev
Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh se je v svojem nagovoru ob odprtju MOS-a dotaknil predvsem številnih težav, s katerimi se soočajo podjetniki in obrtniki. Med najbolj perečimi našteva visoko obremenitev stroškov dela, rigidno delovno-pravno zakonodajo, nelojalno konkrenco ter neustrezno panožno zakonodajo. Konkkurenčnost prav tako zmanjšujejo zapletena birokracija, dolgotrajni postopki pridobivanja različnih dovoljenj, slab je dostop do finančpnih virov, država zdaj uvaja še davčne blagajne, ki po mnenju zbornice ne bodo bistveno vplivale na zmanjšanje dela na črno in sive ekonomije. „Naša zbornica je tudi letos pripravila sto konkretnih rešitev za izboljšanje poslovnega okolja. Pričakujemo, da jih bo vlada realizirala, če ne vseh sto, pa vsaj polovico,“ pravi Meh in dodaja: „Če bo šlo dobro gospodarstvu, bo šlo dobro vsem državljanom.“

V pripravi konkretni ukrepi
V Vladi se zavedajo težav. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob obisku MOS-a dejal, da Vlada pripravlja konkretne ukrepe za izboljšanje konkrenčnosti slovenskega gospodarstva. Med bistvenimi izpostavlja zmanjšanje birokratskih ovir, povečanje prožnosti delovno-pravne zakonodaje ter zmanjšanje stroška delovne sile. Pri slednjem ukrepu nima v mislih zmanjšanja plač delavcem, pač pa zmanjšanje dela kolača, ki si ga odreže država. „Če hočemo na dolgi rok ostati konkurenčni in val pozitivne gospodarske rasti obdržati, bomo morali izboljšati vsa ta tri področja. Verjamem, da bodo vsi podjetniki, tako domači kot tuji, v prihodnje lažje in hitreje oz. takoj dobili vse potrebne dokumente za investicije,“ pravi minister in napoveduje, da je prve vidne rezultate pričakovati v roku leta dni. Minister je podrobneje spregovoril tudi o visokih stroških dela, prisluhnite mu na spodnji povezavi. Prav trako premierju Miru Cerarju in predsedniku OSZ Branku Mehu. Podrobnosti o programu 48. MOS-a pa najdete TUKAJ. (AD)

Datoteke

Premier o poti iz krize

Predsednik OZS o konkurenčnosti

Gospodarski minister o zmanjšanju stroškov delovne sile