oktober 10, 2017

Vsak dan tri Slovenke prejmejo diagnozo raka dojke

V naši državi vsak dan najmanj tri ženske izvedo, da imajo raka dojke. Tudi predsednica združenja Europa Donna Tanja Španić se je pred leti soočila s to diagnozo. Ni bilo lahko, a ji je uspelo ozdraveti. Svojo osebno izkušnjo je delila z nami.

V oktobru lahko s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo POGUMNA ali POGUMNA5 na številko 1919 in prispevate 1 ali 5 evrov za združenje Europa Donna, ki bo z zbranim denarjem nadaljevalo ozaveščanje o raku.

Kakovost življenja po zdravljenju
Prav rak dojke je Tanji Španič pred leti odprl pot do združenja Europa Donna Slovenija, ki mu danes predseduje. V tem mesecu, rožnatem oktobru, tradicionalno pripravljajo številne aktivnosti. V središče letošnjih so postavili kakovost življenja po zdravljenju. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Vendar pa se v dolgotrajnem zdravljenju te kronične nenalezljive bolezni pojavljajo mnoge vrzeli, ki jih javno zdravstvo v Sloveniji žal ne pokriva v celoti. V Sloveniji za rakom dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vsako leto zboli 1.300 žensk in okoli deset moških, letno pa za rakom dojk umre skoraj 400 žensk in pet moških.

Zbirajo denar za merjenje sestave telesnih tkiv pri ženskah
To niso samo številke, to so resnične ženske, to so mame, žene, hčere, babice, sestre, najboljše prijateljice in sodelavke. "Tako bolnice kot njihovi svojci potrebujejo psihosocialno podporo v času zdravljenja in po njem. S tem namenom začenjamo s projektom ROZA – razvojni program za opolnomočenje in zdravo aktivacijo žensk z izkušnjo raka dojk in rodil. Z letošnjimi humanitarnimi dogodki v okviru rožnatega oktobra zbiramo del sredstev za nakup naprave DXA za Onkološki inštitut v Ljubljani, s katero merijo sestavo telesnih tkiv pri ženskah, ki so na hormonskem zdravljenju po raku dojk ali rakih rodil, in za katere se ve, da vplivajo na strukturo nekaterih tkiv, tudi na kostnino," pojasnjuje predsednica Tanja Španič, ki je za naš radio govorila tudi o tem, kako se je soočila z diagnozo in zdravljenjem; kaj svetuje vsem ženskam, ki jih je doletela ta bolezen, ter o pomenu zdrave prehrane, ustrezne telesne aktivnosti, pozitivne naravnanosti in rednega mesečnega samopregledovanja. Z njo se je pogovarjala Barbara Furman. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

POGOVOR S TANJO ŠPANIČ