december 10, 2015

Vse barve čokolade v Celju

V Muzeju novejše zgodovine Celje bodo letošnje leto sklenili s prav posebno razstavo. Odpirajo namreč razstavo o čokoladi, zagotovo najbolj priljubljenem posladku marsikaterega posameznika.

Ste se kdaj spraševali kdaj se je čokolada prvič pojavila v naših krajih? Odgovor na vprašanje ponuja razstava Vse barve čokolade.

Kako je nastala, od kod je prišla?
Čokolada je več kot le živilo. Je pomemben del človekovega vsakdana, pa tudi praznikov. In prav to skušajo ustvarjalci razstave Vse barve čokolade pokazati obiskovalcem.  Razstava prikazuje čokolado skozi različne perspektive, zgodovinsko, socialno, prehransko, oblikovno, pa tudi kot medij umetniškega izražanja. Ponuja vpogled v zgodovino čokolade, vse od njenega nastanka v Južni Ameriki v 18. stoletju pa do takrat, ko se je prvič pojavila na Celjskem. Obiskovalci se bodo lahko med sprehodom skozi razstavne prostore seznanili tudi z različnimi načini izdelave in uporabe čokolade.

Čokolada tudi skozi oči umetnika
Pri ustvarjanju razstave Vse barve čokolade so sodelovali tudi umetniki. Sašo Sedlaček, Kaja Avberšek, Bojana Križanec in Suzana Švent so na ogled postavili svoje družbeno kritične čokoladne umetnine. Zadnji del razstave bo obiskovalcem ponudil nove sladke ideje in možnost, da v knjigo receptov dodajo svojo najljubšo čokoladno slaščico. Na spodnji povezavi pa o zasnovi razstave prisluhnite njenemu soavtorju Sebastjanu Webru. (NS)

Datoteke

SEBASTJAN WEBER O VSEH BARVAH ČOKOLADE