maj 11, 2018

Vseživljenjsko učenje za poklicni in osebni razvoj

Začel se je Teden vseživljenjskega učenja, ki mu bodo marsikje namenili kar mesec in pol. Okoli 1.400 organizatorjev bo pripravilo okoli 9.000 najrazličnejših dogodkov po vsej državi. Tokratno nacionalno odprtje tedna je bilo v Šmarju pri Jelšah.

Teden vseživljenjskega učenja so podrobneje predstavili na srečanju z novinarji v

23 let Tedna vseživljenjskega učenja
Vse življenje se učimo. „Ne gre samo za izobraževanje za delo ali za pridobivanje nekih znanj, gre tudi za pridobivanje znanj in možnosti za osebni razvoj ter za kakovostno, lepo življenje v skupnosti. Ob tem je učenje tudi druženje in tako premagovanje osamljenosti, daje občutek koristnosti,“ je na novinarski konferenci pred dopoldanskim odprtjem Tedna vseživljenjskega učenja v Šmarju pri Jelšah poudarila vodja projekta Zvonka Pangerc Pahernik iz Andragoškega centra Slovenije. Ta center je nacionalni koordinator Tedna vseživljenjskega učenja, ki bo do 20. maja, v razširjeni obliki pa do 30. junija, po vsej državi že 23. leto. Pridružujejo se mu številni organizatorji, ki skupaj obljubljajo okoli 9.000 dogodkov za vse generacije ter vse interese in okuse. Podroben program za vso državo najdete TUKAJ.

Dobro delo seglo do Ljubljane
Knjižnica Šmarje pri Jelšah je bila sicer letos tista, ki je gostila nacionalno slovesno odprtje Tedna vseživljenjskega učenja. „Da so nam zaupali to odprtje, smo verjetno prepričali z dobrim in zavzetim delom, pa tudi s tem, da poleg kulture v vse naše dejavnosti vpeljujemo tudi vseživljenjsko učenje. In po tem smo prepoznavni tudi v Ljubljani, na kar smo izjemno ponosni. Seveda pa nam daje to tudi zavezo, da bomo tako dobro delali še naprej,“ pravi vodja projekta Teden vseživljenjskega učenja v šmarski knjižnici Jana Turk Šulc. Skupaj z ostalima lokalnima koordinatorjema, Ljudsko univerzo Rogaška in Ljudsko univerzo Šentjur, so za prihodnje dni pripravili zelo bogat program. Že zdaj vključuje več kot 160 dogodkov, ki pa jih še dopolnjujejo. Osrednji bo sicer Parada učenja prihodnjo sredo v Šmarju pri Jelšah, ki na ploščad pred šmarskim kulturnim domom prinaša pestro celodnevno dogajanje z delavnicami in predstavitvami, nastopi glasbenikov, plesalcev in igralcev različnih generacij. Natančen program najdete TUKAJ.

Tudi poziv politikom …
O podrobnostih skrbi za vseživljenjsko učenje in Tednu vseživljenjskega učenja Jani Turk Šulc prisluhnite v spodnjem posnetku. Anja Deučman se je o tej temi, ki ji v Sloveniji še vedno posvečamo premalo pozornosti, pogovarjala tudi z Zvonko Pangerc Pahernik iz Andragoškega centra Slovenije. Tam so pred volitvami tudi na politike naslovili vprašanja in pobude o izobraževanju in vseživljenjskem učenju. (AD)

Galerija slik

Datoteke

Zvonka Pangerc Pahernik o TVU

Jana Turk Šulc o TVU