marec 13, 2017

Z eko vrtovi tudi do dodatnega zaslužka

Najbolj zavzeti vrtičkarji so v teh sončnih dneh že poprijeli za delo. Tudi v Slovenskih Konjicah. Pri dvorcu Trebnik imajo možnost brezplačnega najema vrtov različnih velikosti za ekološko pridelavo zelenjave in zelišč. Viške pridelkov lahko prodajo. Urbanim vrtičkarjem se še lahko pridružite.

Urbani ekološki vrtičkarji na Zeliščnem vrtu Trebnik so prve sončne dni že izkoristili za pripravo na novo vrtičkarsko sezono. (foto: Kooperativa Konjice)

Na voljo še 20 vrtičkov
Socialno podjetje Kooperativa Konjice je lani uredilo približno pol hektarja veliko območje, ki so ga poimenovali Zeliščni vrt Trebnik. Konjiškim družinam in posameznikom so omogočili, da si sami vzgojijo zdrave zelenjadnice in zelišča. Zemljo so dobili brezplačno v najem, pridno so poprijeli za delo in se lani že veselili prvih pridelkov. Letos se jim bodo pridružili novi vrtičkarji, ki bodo v sezoni 2017/2018 prav tako dobili brezplačne vrtičke. Približno 20 jih je še na voljo. Če jih želite, se morate do 15. aprila prijaviti na elektronski naslov: marko.gomboccc@gmail.com ali po telefonu: 031 292 700. Vrtički so veliki 20 m2, 40m2 in 60m2. Manjši so namenjeni posameznikom, parom in manjšim družinam. Največji pa številčnejšim družinam, skupinam in brezposelnim osebam, ki lahko s pridelavo in prodajo viškov tudi dodatno zaslužijo.

Zagotovljena tudi strokovna pomoč
Delo na vrtičkih strokovno usmerja Marko Gomboc, ki je minuli vikend vodil prvo letošnjo delavnico o ekološki pridelavi zelenjave in zelišč. Kar nekaj se jih bo še zvrstilo do konca aprila. Poleg praktičnega dela jih prav tako seznanja z zakonodajo na področju ekološke pridelave. V prihajajoči sezoni bodo vzgajali različne sorte solat, paradižnik (tudi češnjevec), več vrst paprike, feferone, cvetačo, brokoli, brstični ohrovt, zelje, kolerabo, por, čebulo, česen, fižol, grah, kumare, bučke, krompir, korenje, zeleno, rukolo, jajčevec, peteršilj in še kaj. Prav tako bodo gojili zelišča za čaje in kulinariko - limonino meto, citronko, meliso, žajbelj, ameriški slamnik, timijan, poprovo meto, pegasti badelj, baziliko, origano, rožmarin, drobnjak, rabarbaro, stevijo, ingver, majaron in šentjanževko. Posadili pa bodo tudi trajnice - maline, ameriške borovnice, robide, ribez in aronijo. Se jim boste pridružili? (BF)

Galerija slik