junij 9, 2015

Z igro do boljše prepoznavnosti Šentjurja

Šentjurčani so dobili več namiznih iger, s katerimi različne generacije na zanimiv način spoznavanje naravno in kulturno dediščino občine. Igre so rezultat projekta Mladinskega centra Šentjur.

Igre so privlačne že na pogled.

Sestavljanke, karte, spomin …
Mladinski center Šentjur, ki deluje pod okriljem Razvojne agencije Kozjansko, je 170 tisoč evrov vreden evropski projekt „Naravna in kulturna dediščina skozi igro – Igraj se!“ izvedel skupaj s hrvaškima partnerjema. Na obeh straneh meje je nastalo 13 didaktičnih pripomočkov, ustvarjalo jih je več kot 30 mladih. Nastali so štirje kompleti sestavljank za otroke in odrasle, po dva kompleta igre spomin, igralnih kart in učnih pobarvank ter trije kompleti namizne igre.

Od ideje do realizacije
V Mladinskem centru Šentjur so ustvarili naslednje igre: karte Šentka, Spomin Naokrog po občini Šentjur, Zemljo krast, 300- in 1000-delno sestavljanko, pobarvanko za otroke ter čezmejno igro Jurka in Ambroz. Vse vključujejo različne naravne in kulturne znamenitosti Šentjurja in okolice, tako da so zanimive za prav vse generacije. Igre je ob pomoči mladih grafično oblikoval Vid Slana iz mladinskega centra, ilustraciji za otroški sestavljanki sta delo dijakinje Gimnazije Celje Center Nine Šalomon. Pod upodobitev igre Naokrog po občini Šentjur se je podpisala študentka turizma na Fakulteti za komercialne in poslovne vede Celje Dijana Kajin. „Ko smo ustvarjali izzive in vprašanja za igre, smo izvedeli neverjetno veliko stvari. Pravzaprav imaš vse vseskozi okoli sebe, ampak tega prej ne veš, ne vidiš, tako da je bilo res zelo zanimivo,“ pravi.

Učenje skozi igro
„Skozi igre ne spoznamo le naravne in kulturne dediščine šentjurske občine, pač pa tudi splošne informacije, kot na primer, kdaj je v Šentjur prvič prišel vlak, kdaj je dobil elektriko, kako se imenuje osrednja glasbena šola,“ razlaga vodja Mladinskega centra Šentjur Lara Žmaher. Vse igre je mladinski center podaril osnovnim šolam v občini ter društvom in zavodom, kot zabaven in poučen didaktični pripomoček, kasneje pa načrtujejo igre tudi prodajati. Prepričani so, da bodo pomembno prispevale tudi k širši promociji občine Šentjur. Podrobnostim o projektu sicer prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Galerija slik

Datoteke

Lara Žmaher o projektu Igrajmo se