oktober 9, 2017

Z Izmenjevalnico igrač do manj odpadkov

Na tržnici v Slovenskih Konjicah bo poslej za živahen utrip poskrbela tudi Izmenjevalnica igrač. Zamisel zanjo se je porodila v konjiškem javnem komunalnem podjetju, ki si prizadeva za odgovornejšo potrošnjo in manj odpadkov. Lahko boste prinesli še uporabne igrače in jih zamenjali.

Takole je bilo na prvi Izposojevalnici igrač na konjiški tržnici. Dobrodošli vsako prvo soboto v mesecu. (Foto: JKP Slovenske Konjice)

So se vaši otroci naveličali katere od igrač?
Izmenjevalnica igrač bo na tržnici v središču mesta vabila vsako prvo soboto v mesecu v dopoldanskih urah; od 8. do 12. ure. Otroci se hitro naveličajo igrač, zato lahko takšne prinesejo v Izmenjevalnico in jih zamenjajo z igračami, ki jih bodo prinesli drugi otroci. Takšne, ki so jih prerasli in se z njimi ne igrajo več. Kot poudarjajo v komunalnem podjetju, morajo biti igrače za izmenjavo nepoškodovane in še primerne za uporabo. V bližini Izmenjevalnice bo mobilna knjižnica, v kateri si boste lahko izposodili knjigo, jo prebrali in jo potem vrnili. Predstavniki komunalnega podjetja bodo občanom nudili informacije o tem, kako si urediti plačevanja položnic preko e-računa, jih pozivali k varčevanju z vodo in s surovinami ter jih poučili, kaj ne sodi v kanalizacijo. Konjiško komunalno podjetje je že leta 2015, v času Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, začelo z organizirano izmenjavo še uporabnih stvari. Na tak način želi občane spodbuditi k odgovornejši potrošnji. K tovrstnim prizadevanjem se je zavezala tudi občina Slovenske Konjice v projektu Zero Waste - občina na poti do družbe brez odpadkov. Da bo odpadkov manj, je potrebno ljudi spodbujati k ponovni uporabi izdelkov. In Izmenjevalnica še uporabnih igrač je ena od priložnosti za uresničitev tega cilja. (BF)

Galerija slik