april 18, 2017

Z maratonom nad prehitre voznike

Policisti ta teden izvajajo vseevropsko akcijo poostrenega nadzora hitrosti. Z njo želijo umirjati hitrost v prometu in voznike posvariti na nevarnost prehitre vožnje. Ta je namreč še vedno eden najpogostejših vzrokov prometnih nesreč.

Akcija Hitrost je pod sloganom Ne prehitevaj življenja. Hitrost ubija.

Največ prekoračitev v naseljih
Po podatkih policije je neprilagojena hitrost lani zakrivila 32 odstotkov vseh smrtnih žrtev na naših cestah, zahtevala je 42 življenj in 299 težko poškodovanih oseb. Vozniki dovoljeno hitrost najpogosteje prekoračijo v naseljih. »Namen akcije je umirjati hitrosti v prometu in vplivati na zavedanje ljudi o pomembnosti prilagajanja hitrosti tako cestnoprometnim predpisom kot tudi voznim razmeram in lastnim vozniškim sposobnostim. Prekoračitev hitrosti namreč ogroža vse udeležence v prometu in predstavlja enega najpogostejših vzrokov prometnih nesreč,« pravijo v slovenski policiji in opozarjajo še na en pereč problem – lani se je za 23 % zvišal delež alkoholiziranih voznikov v prometnih nesrečah, ki jim je botrovala hitrost.

Radarji na več kot 600 odsekih
Še posebej veliko policistov tudi na cestah v naših krajih pričakujte jutri, v sredo, ko bo maraton nadzora hitrosti. Radarji bodo na več kot 600 lokacijah, ki jih ne skrivajo. Seznam preverite na spletni strani policije. »Izkušnje iz preteklih let kažejo, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog  8 % prekoračitev,« navajajo v Generalni policijski upravi Slovenije. (AD)