avgust 9, 2016

V Celju orjejo ledino izobraževanja o paliativni oskrbi

Visoka šola za zdravstvo v Celju bo v prihajajočem študijskem letu začela izvajati strokovni magistrski program paliativne oskrbe. Gre za prvi tovrstni izobraževalni program v Sloveniji, trajal bo dve leti.

Paliativna oskrba je neodtujljiva človekova pravica do zdravstvenega in socialnega varstva. Dostopna mora biti vsem, ki jo potrebujejo in želijo.

Potrebe po paliativni oskrbi naraščajo
Program so v Celju začeli razvijati, ker vse daljša življenjska doba s seboj prinaša vse več rakavih obolenj ter raznih kroničnih bolezni, ki zahtevajo strokovno in celovito paliativno oskrbo. Na Visoki šoli za zdravstvo Celje so ga pripravili v sodelovanju z uglednimi domačimi in tujimi strokovnjaki. Nastal je na podlagi razvojno-raziskovalnega dela, smernic državnega programa paliativne oskrbe pri nas in demografskih trendov. V prvi vrsti je namenjen že zaposlenim v zdravstvu, ki se želijo dodatno usposobiti na področju paliativne oskrbe. V študijski program se lahko poleg diplomantov študijskih programov na področju zdravstvene nege vpišejo tudi diplomanti fizioterapije, delovne terapije, socialne gerontologije, pa tudi zdravniki in diplomanti socialnega dela, psihologije in teologije. V prvem študijskem letu je za izredni študij razpisanih 30 vpisnih mest. Podrobneje o novem študijskem programu v spodnjem posnetku prisluhnite Katji Esih z Visoke šole za zdravstvo Celje. (NS)

Datoteke

KATJA ESIH O NOVEM ŠTUDIJSKEM PROGRAMU