februar 24, 2018

Začenjajo se priprave na setveno sezono

Tokratna oddaja Za dom in vrt je bila namenjena pripravi na setveno sezono. V družbi inženirja hortikulture Modesta Motalna smo iskali odgovore na vprašanje, kako izbrati pravo seme za setev zelenjave in cvetlic.

Da rastlina dobro raste in uspeva, mora biti kakovostno seme.

Kako pomembno je kakovostno seme?
"Večina seme obravnava kot neživo in neobčutljivo stvar. Vedno se moramo zavedati, da je seme rastlina v malem. Na kakovost semena vpliva zdravje matične rastline. To seme mora biti tudi v pravem času pobrano. Strojno pobrano seme izgubi velik del svoje kakovosti. Najkakovostnejše seme je tisto, pridelano doma," pravi strokovnjak Modest Motaln. Dodaja, da lahko domači kalilni test opravimo zelo enostavno. Seme položimo na mokro papirnato brisačo, ga ovijemo s prozorno folijo za živila in ga postavimo na toplo. Po nekaj dnevih bomo tako že videli, ali seme kali.

Kaj pomenijo zapisi na vrečki s semeni?
In če seme kupujemo? Motaln svetuje, da najprej poiščemo originalni žig, ki je odtisnjen na vrečici. Ta nam pove, katero sorto smo izbrali. Na njej je tudi zapisan datum, do kdaj seme velja in do kdaj bo kalilo. Zdaj sicer po besedah Modesta Motlan prihaja čas, da sejemo zeleno, zelišča, por, jajčevce in čilije, prav tako paradižnik in peteršilj. Podrobnostim in še veliko nasvetom prisluhnite v spodnjem posnetku, z Modestom Motalnom se je pogovajala Katja Žolgar.