julij 25, 2018

Za nenujno oskrbo v urgentnem centru bo treba plačati

Če boste v Urgentnem centru Celje odslej iskali oskrbo, pa ne bo šlo za nujno stanje, boste morali storitev plačati. V Splošni bolnišnici Celje namreč poudarjajo, da prihaja vse več ljudi z nenujnimi stanji. Zaradi njih morajo na obravnavo predolgo čakati nujni bolniki.

V Urgentnem centru Celje imajo vse več dela. (Foto: Štajerski val)

Velik porast števila obravnav 
V celjskem urgentnem centru imajo vse več dela. Povprečno dnevno število pacientov se je od prvega leta delovanja centra, leta 2016, do danes močno povečalo, po besedah strokovnega direktorja bolnišnice Franca Vindišarja za kar 40 odstotkov. V bolnišnici pri tem poudarjajo, da je enota Splošne nujne medicinske pomoči v centru organizirana le za izvajanje nujnih ukrepov zdravnika in zdravstvene ekipe pri osebi, ki je zaradi bolezni ali poškodbe neposredno življenjsko ogrožena ali bi lahko v kratkem času prišlo do takšne ogroženosti. Pri številnih pacientih, ki jih sprejmejo, pa ni tako in bi jih lahko oskrbeli v lokalnih zdravstvenih domovih ali pri osebnih zdravnikih.

Potreben bo podpis
Da bi zmanjšali nenujne obiske in tako zagotovili čim hitrejšo oskrbo ljudem z nujnimi stanji, bo treba od prihodnjega tedna za nenujne storitve plačati, po ceniku, ki ga ima bolnišnica. O nujnosti oz. nenujnosti bo odločil zdravnik, ki bo obravnaval pacienta, vsi tisti, ki bodo prišli v urgentni center brez napotnice, pa bodo morali pred obravnavo podpisati izjavo, da soglašajo z možnostjo, da bodo v nenujnih primerih samoplačniki. Podrobneje o številkah in novosti v spodnjem posnetku prisluhnite strokovnemu direktorju Francu Vindišarju, z njim se je pogovarjala Anja Deučman. (AD)

Datoteke

Pogovor s Francem Vindišarjem