julij 13, 2016

Za odvoz smeti boste plačevali več

Komunalne storitve na Celjskem so od 1. julija dražje. Podjetje Simbio je namreč dvignilo cene odvoza odpadkov v občinah, kjer opravlja komunalno službo. Razlog za podražitev je naložba v tehnologijo obdelave odpadkov, ki je obstoječe cene niso mogle pokriti.

Simbio je za novo halo za obdelavo komunalnih odpadkov odštel slabe tri milijone evrov. (Foto: Simbio)v

Kakšne so nove cene?
Najbolj boste podražitev občutili uporabniki, ki imate 240-litrske zelene in rumene zabojnike, položnice bodo avgusta za 1,56 evra višje. Tisti, ki imate 120-litrske zabojnike, boste odslej na mesec plačevali 78 centov več. Več boste za odvoz odpadkov plačevali tudi uporabniki, ki imate poleg rumenih in zelenih zabojnikov še zabojnik za biološke odpadke. Nova cena za odvoz vseh treh vrst odpadkov v 120-litrskih zabojnikih po zimskem urniku je 19,60 evra, kar je 1,14 evra več kot pred podražitvijo. Po poletnem urniku pa je cena za 1,52 evra višja in po novem znaša 26,23 evra. Položnice, ki bodo prispele avgusta, bodo višje tudi za uporabnike v večstanovanjskih objektih. Za primer, če je štiričlanska družina do 1. julija za odvoz smeti plačevala po 12,08 na mesec, bo odslej ista družina ob nespremenjenem številu oseb v objektu in prostornini zabojnikov plačevala 80 centov več, torej 12,88 evra na mesec.

Ponekod subvencije občin
Simbio je cene komunalnih storitev dvignil zaradi nadgradnje tehnologije mehansko-biološke obdelave odpadkov. Potem ko so bili objekti v Regionalnem centru za ravnanje z odpadki Celje že zgrajeni, je država sprejela novo uredbo o odlaganju odpadkov na odlagališčih. Da bi dosegali novo predpisana določila, so morali v celjskem komunalnem podjetju nadgraditi obstoječo tehnologijo s procesom biostabilizacije. Zgradili so novo halo, za kar so odšteli slabe tri milijone evrov. Ker obstoječe cene opravljenih storitev niso več pokrivale vseh stroškov, je bilo potrebno povišanje. Podražitev sicer velja v desetih od dvanajstih občin, kjer komunalno službo opravlja celjski Simbio. Na Polzeli in v Braslovčah bosta razliko v ceni subvencionirali občini. V spodnjem posnetku o podražitvah prisluhnite Heleni Kojnik, predstavnici za odnose z javnostmi iz cejskega Simbia. (NS)

Datoteke

HELENA KOJNIK IZ SIMBIA O PODRAŽITVAH