marec 15, 2018

Deset mest, ki jih morate obiskati

Prvomajski prazniki se počasi bližajo, začenja pa se že tudi načrtovanje poletnih oddihov. Če še zbirate ideje, vam morda prav pride seznam največjega založnika turističnih vodnikov Lonely Planeta. Preberite, katerih deset mest se je letos uvrstilo na njihov seznam mest, ki jih ne gre spregledati.

Sevilja je bila med snemalnimi lokacijami Igre prestolov.

Sevilja, Španija
Sevilja se je v zadnjih desetih letih spremenila iz mesta, znanega po prometnih zamaških, v mesto koles in tramvajev, kar poudarja njeno umetniško preteklost. K večji prepoznavnosti ji je pomagala tudi popularna kultura, saj se je pojavila v slavni televizijski seriji Igra prestolov. Seviljske lokacije snemanja serije pa vsako leto privabijo več ljudi.

Detroit, ZDA
Nekoč močno industrijsko mesto je bilo z zatonom težke industrije pogosto spregledano. Danes se tja vrača ustvarjalnost. V številnih zapuščenih stavbah so dom našle galerije, žganjarne in manjše trgovine. Najboljši način za raziskovanje fordovega rojstnega kraja pa ni z avtomobilom, temveč s kolesom, po številnih kolesarskih poteh in parkih.

Canberra, Avstralija
Glavno mesto Avstralije pogosto zasenčijo druga mesta dežele tam spodaj. Vendar Canberra nudi zanimiv nabor kulturne dediščine in restavracij, ki strežejo hrano z vsega sveta, zato je, če obiščemo deželo kengurujev, ne smemo spregledati.

Hamburg, Nemčija
Hamburg slovi po svojem pestrem nočnem življenju, živahnih kavarnah na bregovih reke Elbe in očarljivih ulicah. Loney Planet priporoča predvsem sprehod po starih ulicah pristanišča HafenCity. Letos pa se na sezname znamenitosti uvršča tudi nova koncertna dvorana Elbphilharmonie.

Kaohsiung, Tajvan
Še eno pristaniško mesto vabi s prepletenimi sprehajalnimi potmi in nočno tržnico. Mesto si lahko z druge perspektive pogledate, če se povzpnete po poti Eye of the Mountain in se ustavite na kateri od razglednih točk.

Antwerp, Belgija
Nekoč najpomembnejše mesto severne Evrope je danes ena njenih najbolje skritih skrivnosti. Antwerp je znan po svojih umetniških zbirkah. Letos v ospredje postavljajo kulturno dediščino iz svojih baročnih zlatih časov, kar bodo obeležili s paradami, koncerti, na ulicah pa bodo ustvarjali ulični umetniki.

Matera, Italija
Ozke ulice mesteca nad sotesko so mamljive že same po sebi. Vendar pa se pod njimi skriva še nekaj – prebivališča v jamah ter cerkve in samostane izpred 9000 let, zaradi česar je Matera najstarejše naseljeno mesto na svetu. Če želite miren sprehod skozi mesto, je letošnje leto kot nalašč za obisk Matere, saj bo prihodnje leto kot evropska prestolnica kulture privabila več obiskovalcev.

San Juan, Puerto Rico
San Juan slovi kot mesto, kjer se prepletata kolonialna preteklost in sodobnost. Staro mestno jedro je znano po tlakovanih ulicah, zelenih trgih ter starih cerkvah in utrdbah. Novi del mesta pa krasijo stenske poslikave, obiskovalce pa vabijo številni muzeji in galerije.

Guanajuato, Mehika
Mestece v mehiškem višavju so v 16. stoletju postavili rudarji srebra. Četudi vas ne zanima rudarska preteklost, pa je Guanajuato obiska vreden že zaradi razgleda. Slikovite barvne hišice gorskega mesta so navdihnile tudi ustvarjalce z oskarjem nagrajenega animiranega filma Coco.

Oslo, Norveška
Oslo počasi stopa iz sence svojih skandinavskih sosedov. Njegov utrip bodo letos popestrila praznovanja 50. obletnice poroke norveškega kraljevega para. Poleg tega pa tamkajšnja opera pripravlja jubilejne koncerte in nastope ob svoji desetletnici. (TMG, vir: Lonely Planet)

Galerija slik