februar 16, 2018

Po kitajskem horoskopu vstopili v leto psa

Kitajci danes praznujejo prvi dan novega leta po svojem koledarju. Iz leta petelina so vstopili v leto psa. Česa vse ne smejo početi na prvi dan novega leta, kaj prinaša leto psa in kako vpliva na ljudi, ki so rojeni v letih psa?

Leto psa obeta dobro. Kitajci verjamejo, da potepuški pes, ki se približa hiši, prinaša srečo. Značilno ob novem letu je sicer pisanje želja na takšne in drugačne pisane trakove. (Foto: Štajerski val)

Dan brez metle in škarij
8. februarja, ko smo v Sloveniji obeležili kulturni praznik, so se Kitajci začeli pripravljati na novo leto. Opolnoči se je tako začel pomladni festival, praznovanje kitajskega novega leta oz. lunarnega leta, kot mu pravijo na vzhodu. Pomladni festival se začne dan pred novim letom in se zaključi s festivalom lampiončkov, na 15. dan novega leta. Začetek kitajskega novega leta sicer spremljajo številne vraže. Če bodo danes prali oblačila, si umivali lase, uporabljali nož ali škarje, oblekli poškodovana oblačila ali pometali tla, naj bi jim to prineslo nesrečo v naslednjih dvanajstih mesecih. Prav tako naj bi se danes izogibali jokajočim otrokom, ženske pa naj ne bi zapustile domov. Morda je v tolažbo to, da so vstopili v leto psa, živali, ki simbolizira srečo.

Kaj prinaša leto psa?
Kitajski horoskop ima 12 znakov, vsakemu znaku pripada eno leto in ne približno mesec dni kot po zahodnjaškem horoskopu. Pes je 11. znak po vrsti, vsa znamenja pa nosijo ime živali. Če ste bili rojeni v letih psa, torej leta 2006, 1994, 1982, 1970, 1958, 1946 …, naj bi bile vaše srečne barve zelena, rdeča in vijolična, srečne številke 3, 4 in 9, srečni roži vrtnica in orhideja, srečne strani neba pa vzhod, jugovzhod in jug. Ljudje, rojeni v znamenju psa, naj bi bili zvesti, družabni, pogumni, prilagodljivi in marljivi. Njihove slabosti pa naj bi bile občutljivost, konservativnost, čustvenost in trma.

Naslednje bo leto prašiča
Sicer Kitajci novo leto praznujejo med 21. januarjem in 20. februarjem po našem koledarju. Od leta psa, ki se je začelo danes, se bodo poslovili 4. februarja 2019, ko se bo začelo leto prašiča. Kitajci se namreč ravnajo po lunarnem kitajskem koledarju, kar pomeni, da se datumi spreminjajo od leta do leta. Poleg Kitajske takrat praznujejo tudi v Koreji, Vietnamu, na Japonskem in v nekaterih drugih državah. Naslednje leto psa bo na vrsti zopet leta 2030. (The Telegraph, TMG)