marec 23, 2018

Najlepše se godi Dunajčanom

Dunaj, Zürich, Auckland in München ter Vancouver je pet mest, katerih prebivalci imajo najboljše življenjske razmere. Avstrijska prestolnica prvo mesto na lestvici mednarodnega svetovnega podjetja Mercer brani že 9. leto. S čim si ga je zaslužila?

Raziskava je vključevala 231 mest z vsega sveta.

Ljubljana napredovala na lestvici
Dunaj že skoraj desetletje kraljuje na vrhu Mercerjeve lestvice. Raziskovalci so ga na prvo mesto uvrstili, saj svojim prebivalcem nudi visoko stopnjo varnosti, dobro organiziran javni prevoz ter številne možnosti, da prosti čas preživijo aktivno ali se kulturno udejstvujejo. München, ki je na lestvici tretji, si je visoko uvrstitev prislužil s prizadevanji, da bi pritegnil podjetnike, in z vlaganjem v visokotehnološko infrastrukturo. Britanski London je zaradi prometnih zamaškov in visoke stopnje onesnaženosti izgubil eno mesto in je tako 41. Po lestvici pa je letos napredovala Ljubljana, in sicer s 76. na 75. mesto.

Kanadski sen
V Severni Ameriki so se najbolje odrezala kanadska mesta. Vancouver je na lestvici na visokem petem mestu. Ameriški San Francisco je zasedel 30. mesto in je tako najvišje uvrščeno mesto v ZDA. Sledijo mu Boston, ki je 35., takoj za njim je havajski Honolulu, New York je 45. Zvezdniški Los Angeles je zaradi visoke stopnje kriminala pristal na 64. mestu. Med južnoameriškimi mesti je najbolje ocenjena urugvajska prestolnica Montevideo, ki je na lestvici 77. Glavno mesto Mehike, Ciudad de Mexico, je na 129. mestu, argentinski Buenos Aires pa je na 91. mestu. Največ mest, kar 21, je v letu dni na lestvici izgubil San Juan. Portoriško glavno mesto se je tako uvrstilo na 96. mesto.

Na Bližnjem vzhodu prednjači Dubaj, v Afriki Mauritius
Med mesti z Bližnjega vzhoda se je najbolje odrezal Dubaj, ki je zasedel 74. mesto. Sirska prestolnica Damask je 225., iraški Bagdad pa je na zadnjem, 231. mestu. V Afriki je življenje najboljše v Port Louisu na Mauritiusu, ki je na lestvici 83., južnoafriški mesti Cape Town in Johannesburg sta 94. in 95.

Na lestvici kar pet japonskih mest
S 25. mestom je življenje v Aziji najbolj ugodno v Singapurju. Tajsko glavno mesto Bangkok se je uvrstilo na 132. mesto, prestolnica Filipinov Manila pa je 137. Na seznamu je kar pet japonskih mest, Tokio in Kobe si delita 50. mesto, Osaka je 59., Nagoya pa 64. Kitajski Peking se je znašel na 119. mestu. Visoko na seznamu pa so tudi avstralska in novozelandska mesta. Auckland, mesto na Novi Zelandiji, je na seznamu na visokem 3. mestu, novozelandska prestolnica pa je 15. Med avstralskimi mesti pa je najvišje Sydney, ki je 10., na 16. mestu mu sledi Melbourne. (TMG, vir: Mercer)