december 20, 2016

Vinska dama Tadeja Vodovnik Plevnik

Gostja tokratnega srečanja Tadeja Vodovnik Plevnik je priznana slovenska enologinja. Kot specialistka za vinarstvo in pridelavo sadjevca je zaposlena na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. O skrivnostih vina in življenja je Tadeja Vodovnik Plevnik spregovorila v radijskem srečanju s Tanjo Jurjec.

Enologinja Tadeja Vodovnik Plevnik in gostiteljica srečanja Tanja Jurjec

Tadeja Vodovnik Plevnik se ukvarja s kakovostjo vina, širjenjem kulture pitja vina, pa tudi s preverjanjem kakovosti in ocenjevanjem vina. Že od malega je občudovala očeta, mag. Antona Vodovnika, starosto slovenskih vinskih strokovnjakov, ki jo je navduševal nad svojim delom, ona pa mu je radovedno sledila in prebirala strokovno literaturo. Z očetom sta sodelovala pri nastajanju kuharske knjige Harmonija okusov mojstra Ivana Ivačiča, v poglavju o druženju vina in hrane. Že več kot dve desetletji ureja zbornik Vinski letnik, piše strokovne članke za različne strokovne časopise in revije, je soavtorica skripte Vinarstvo ter knjig Nasveti za vinarje in Od mošta do kozarca.

Odlična predavateljica je leta 1998 na predavanju v Šmarju pri Jelšah spoznala moža Matjaža in se leta 2005 iz Maribora preselila v Koretno pri Šmarju. Na kmetiji se ukvarjajo z  živinorejo in vinogradništvom. S hčerko Zalo uživata na sprehodih s psom, sicer pa rada posluša dobro glasbo in ob strokovni literaturi najraje bere poezijo.

Tadeja Vodovnik Plevnik je kot vinska dama članica Evropskega reda vitezov vina, kjer kot poznavalka lepe besede moderira številne dogodke. Leta 2012 je za svoje delo prejela tudi priznanje občine Šmarje pri Jelšah. Celoten pogovor je na voljo v spodnjem posnetku.

Galerija slik