julij 23, 2017

Z virtualnimi očali po rudarski jami

Delavski dom Trbovlje je pred mesecem odprl Virtualni muzej rudarstva 4. Dritl. S pomočjo virtualnih očal se sprehodite po rudniški jami in se popeljete z rudniškim vlakcem. Med sprehodom po življenju rudarjev pa spoznate tudi pisano druščino.

Z virtualnimi očalmi tudi na vrtolomno vožnjo z rudarskim vozičkom.

Prvi interaktivni muzej v Sloveniji
"Kot vemo, so rudarji delali v treh izmenah – dopoldne, popoldne, ponoči. Ker teh izmen več ni, pa smo mi odprli četrto izmeno oziroma dritl," ime muzeja razloži Vesna Jesih iz Virtualnega muzeja rudarstva. Prvi interaktivni muzej rudarstva so v Trbovlju ustvarili z namenom ohranjevanja naše rudarske dediščine, saj je bilo rudarstvo tista panoga, s katero je Trbovlje in celotno Zasavje zraslo. "Rudarstvo žal ugaša, se pa celotna naša regija preusmerja v sodobno tehnologijo in zato smo pripravili prav posebno postavitev. Obenem pa lahko z virtualno resničnostjo naredite sprehod po pravi rudniški jami," še pove Vesna Jesih.

Bi radi spoznali Perkmandeljca in rudarja Rudija?
Virtualni muzej rudarstva je v mesecu dni obiskalo skoraj tisoč obiskovalcev, ki so sprehodili skozi več kot 40 metrov dolg rudniški rov. Sprehod po muzeju se začne v sprejemnici, kjer se obiskovalci seznanijo z vsebino, nato sledi ogled rudarske kopalnice. Po ogledu dveh filmov o življenju rudarjev, obiskovalci vstopijo v svet virtualnosti. "Nazadnje se ustavijo v virtualni resničnosti, kjer se lahko sprehodijo po pravi rudniški jami z virtualnimi očali in izvedejo pravo vratolomno vožnjo z vlakcem,“ pojasni Jesihova in še doda, da lahko obiskovalci v jami vidijo pravo rudarsko orodje, gondole, jamske transporterje, premog in eksplozive. Poleg zgodovine rudarstva pa obiskovalci spoznajo tudi porednega škrata Perkmandeljca in rudarja Rudija, ki koplje virtualni premog in je hkrati tudi maskota rudarja. Celotnemu pogovoru z Vesno Jesih prisluhnite v spodnjem posnetkum. (PŽ)

Datoteke

POGOVOR Z VESNO JESIH