maj 5, 2017

Začenja se gradnja slovenjebistriške obvoznice

Slovenska Bistrica se že leta duši v tovornem prometu. Predvsem zaradi tovornjakov, ki v Impol dnevno dovažajo in odvažajo do 300 ton materiala in izdelkov. Gradnja težko pričakovana obvoznice se bo začela naslednji teden. 

Slovenjebistričani so si oddahnili, te dni se začenja gradnja prvega dela več kot desetletje pričakovane zahodne obvoznice. (Foto: Občina Slovenska Bistrica)

Prvi del obvoznice do letošnje jeseni
Na obvoznico so v Slovenski Bistrici čakali dobro desetletje. Prihodnji teden bo občina začela graditi njen prvi del, ki bo dolg poldrugi kilometer. Denar za dobra dva milijona evrov vredno naložbo je pridobila iz evropskih virov, gradnjo pa preko javnega razpisa zaupala Cestnemu podjetju Ptuj. Prvi del obvoznice bo zgrajen do konca letošnjega septembra. Zgradilo bo še dve krožišči in križišči ter pripadajočo infrastrukturo. Omogočena bo tudi širitev industrijske cone Impol. Uspešno podjetje bo s tem pridobilo prepotrebna zemljišča za gradnjo nove 12.000 kvadratnih metrov velike proizvodne hale. V njej bodo zaposlili vsaj 50 novih sodelavcev. "Nova obvoznica nam bo omogočila tudi gradnjo novega kablovoda za oskrbo našega podjetja z električno energijo," pravi predsednik upravnega odbora Impola Jernej Čokl.

Za drugi del obvoznice je zadolžena država
Ker iz Impola vsak dan pripeljejo in odpeljejo 300 ton materiala in izdelkov, je za slovenjebistriško občino iz okoljskega in varnostnega vidika pomembna tudi nadaljnja gradnja obvoznice - do vstopa na štajersko avtocesto. Stala bo okoli 6 milijonov evrov, zgradila naj bi jo država. "Zagotovila v tej smeri smo dobili med lanskim obiskom predsednika vlade. Po zadnjih informacijah Direkcije za infrastrukturo naj bi delovni stroji zabrneli naslednje leto. Če bo vlada napoved izpolnila, bo promet po novi obvoznici lahko stekel leta 2019," pojasnjuje slovenjebistriški župan Ivan Žagar. Po njegovem je omenjena naložba zgleden primer dobrega sodelovanja med občino, državo in uspešnim slovenskim izvoznikom Impolom. Župan Žagar je obe etapi večmilijonske naložbe za naš radio podrobneje predstavil - prisluhnite mu v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

ŽUPAN O PRVEM DELU OBVOZNICE

ŽUPAN O DRUGEM DELU OBVOZNICE