april 22, 2017

Zacvetele bodo visoke bradate perunike

Tokratna oddaja Za dom in vrt je bila namenjena visokim bradatim perunikam. O tej priljubljeni rastlini, o njeni negi, vzgoji in še čem smo govorili z inženirjem hortikulture Modestom Motalnom.

Visoke bradate perunike so okras praktično vsakega doma.

Kje najbolje uspevajo?
Bradate perunike lepo uspevajo na propustnih, s humusom bogatih tleh na polnem soncu. Vzgojene v lončkih sicer lahko sadimo skozi večji del leta. Zalivati jih ni potrebno, ker imajo rezervo vode v debelih korenikah. Presajamo pa jih le poleti in zgodaj jeseni, ko počivajo“, pravi Modest Motaln in dodaja, da "nas perunike v drugem ali tretjem letu po saditvi nagradijo z enkratno bogatim cvetjem. Ne marajo težke zemlje, kislih tal in dušičnih gnojil. Če želimo cvetje za šopke, jih režemo v popkih, ker so cvetovi krhki in odprti ne prenašajo transporta.“

Katek čas cvetenja
Bradatim perunikam marsikdo zameri kratek čas cvetenja. Vendar so tako lepe, da tudi ta njihova lastnost ne more zasenčiti njihove vrednosti, zato jih je najti v mariskateri hiši. Od prvega cveta pa do zadnjega pri pravilni izbiri sort gotovo preteče vsaj mesec dni ali celo več. In v tem času lahko uživamo v čudovitih oblikah in najrazličnejših barvah cvetja, le živo rdeče barve pri perunikah ne poznamo. Še več o tej zanimivi rastlini pa v posnetku oddaje „Za dom in vrt“, z Modestom Motalnom se je pogovarjala Katja Žolgar. (KŽ)