september 16, 2017

Žalec najlepše evropsko mesto

Žalec je najlepše urejeno evropsko mesto. Tako je odločila komisija mednarodnega tekmovanja Entente Florale Europe, ki nagrajuje najlepše urejena evropska mesta in kraje. Laskavo priznanje so predstavniki Žalca prejeli na zaključni prireditvi v Podčetrtku.

Delegacija iz Žalca ob prejemu priznanja Entente florale.

Kraj, kjer ljudje radi živijo
Župan Janko Kos je prepričan, da so si v Žalcu laskavi naziv prislužili s svojo urejenostjo, lepoto, gostoljubnostjo, trajnostno naravnanostjo, prepričali so tudi zato, ker znajo poskrbeti za sobivanje občanov in vseh ostalih obiskovalcev Žalca. V mestu se lahko po Kosovih besedah pohvalijo ne le z urejeno infrastrukturo, temveč tudi s čistočo, dobrim odnosom do okolja, urejenimi zelenimi površinami, sprehajalnimi potmi in prostori, kjer se lahko ljudje družijo in dobro živijo. Predvsem pa so, pravi Kos, v Žalcu ustvarili kraj, kjer ljudje radi živijo. Svojo zgodbo so zgradili na zanimivostih, po katerih so drugačni, enkratni in boljši od ostalih. Rdeča nit je seveda hmelj z najnovejšo znamenitostjo, Fontano piv Zeleno zlato, s katero so se poklonili hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca. 

Glavni magnet Fontana piv
Fontana piv, ki je ob odprtju dvigala veliko prahu, se je izkazala za velik uspeh in glavni adut žalskega turizma. »Že prej smo imeli veliko lepih stvari: Jamo Pekel, Rimsko Nekropolo, petrovško baziliko, plezalno steno, Eko muzej hmeljarstva in pivovarstva, nismo pa imeli fontane piv, magneta, ki privlači turiste. Ko imaš turiste, potem lahko ponudiš vse ostalo, lokalno pridelano hrano, produkte in vse ostale lepe stvari,« razlaga Kos in upa, da bodo letos na Fontani piv natočili več kot 100 tisoč vrčkov piva ter v mesto privabili še več turistov kot lani. Ob tem poudarja pomen medsebojnega sodelovanja in povezovanja tako na lokalni kot tudi širši ravni. Kos je prepričan, da je laskavi naziv najlepšega evropskega mesta Entente florale potrdilo, da so v Žalcu na pravi poti, je pa hkrati obveza, da tudi v prihodnje navdušujejo z urejenostjo, gostoljubjem in kakovostno ponudbo. Da jim novih idej ne manjka, se prepričajte v spodnjem posnetku, kjer je župan Janko Kos podrobneje povedal o njihovih prizadevanjih za najlepše urejeno mesto.(SP)

Datoteke

Janko Kos o zlatem nazivu Entente florale