oktober 24, 2017

Žalska fontana prinesla novo priznanje

V Žalcu imajo zadnje tedne kar nekaj razlogov za veselje. Potem, ko so pred dvema letoma Sloveniji, Evropi in celo svetu predstavili novo turistično znamenitost Fontano piv Zeleno zlato, zdaj zanjo prejemajo številne nagrade in priznanja. Zadnje je naziv Sejalec 2017, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija.

Žalčani pridno polnijo vitrino priznanj in nagrad, vsega pa je kriva znamenita pivska fontana.

Žalec tudi najlepše manjše mesto v državi
Občina Žalec je za Fontano piv Zeleno zlato od Slovenske turistične organizacije lani prejela naziv Snovalec 2016, za inovativne ideje v turizmu. Na Dnevih slovenskega turizma, prejšnji teden v Kranjski Gori, ji je pripadel še naziv Sejalec 2017. Podeljujejo za ustvarjalne in inovativne dosežke na področju turizma, ki prispevajo k večji prepoznavnosti turistične ponudbe Slovenije. Komisija je v obrazložitvi priznanja zapisala, da je fontana piva zgodba o uspehu, ki navdihuje predvsem manjše, turistično manj prepoznavne destinacije. Žalec je sicer v letošnji vseslovenski akciji Turistične zveze Slovenije postal tudi najlepše manjše mesto v katergoriji manjših mest. Že septembra je slavil v letošnjem evropskem hortikulturnem tekmovanju Entente florale, kjer je v konkurenci sedmih držav zmagal v kategoriji mest. Slovenijo je v tej kategoriji zastopal še Piran.

V nove turistične zmage z zadrugo
V Žalcu so razvoj turizma zastavil kot dolgoročen projekt. V ta namen so ustanovili zadrugo Lokalno turistično organizacija Žalec, katere glavna naloga bo povezati subjekte s področja turizma v Savinjski dolini, da bi tako okrepili informiranost, skupne promocije, trženje, nastope na domačem in tujem trgu. Zadruga si bo prizadevala tudi za razvoj celovitih oziroma integralnih turističnih produktov. Ker Žalec nima zadostnih nočitvenih kapacitet, je dolgoročni cilj tudi vzpostavitev razpršenega hostla.

Fontana zaključuje drugo sezono
Fontana piv Zeleno zlato bo 31. oktobra sklenila svojo drugo sezono, v kateri so doslej prodali že 97.000 vrčkov za degustacijo. Zadnji dan, ko bo iz fontane letos še teklo pivo, bo postregel z zanimivim dogajanjem. Obeta se 5. dobrodelna čarovniška tržnica, z otroškimi delavnicami, plesnimi animacijami, gledališko predstavo in izborom najlepše maske. Z lokalno kulinarično ponudbo bo vabila Kuhna pri fontani, obiskovalci pa se bodo lahko zabavali tudi ob glasbi. Zvečer bo še koncert skupine Il divji, prihaja pa tudi ambasador žalske fontane Tadej Toš, ki bo funkcijo predal naslednjemu ambasadorju, še pred tem pa bo zaprl pivske pipe. (NS)