december 23, 2017

Zaščitimo živali pred mrazom in pokanjem

V mrzlih zimskih dneh moramo živalim posvetiti posebno pozornost. Ponudimo jim toplo zavetje in poskrbimo, da bodo imele dovolj zdrave hrane in sveže pitne vode. Prav tako jih zaščitimo pred stresnimi poki pirotehničnih sredstev.

Poskrbimo za zaščito in dobro počutje živali.

Nevarnost podhladitve
Zimski dnevi so lahko zelo neprijetni za naše hišne ljubljence. Da jih zaščitimo pred mrazom in podhladitvijo, poskrbimo za primerno in suho zavetišče. Po besedah veterinarke Nataše Horvat Leskovar iz Veterinarske bolnice Šentjur, moramo še posebno pozornost nameniti psom, ki živijo na prostem. "Pasja uta naj bo primerno izolirana, znotraj naj bo toplo in mehko ležišče. Ne smemo pozabiti niti na kakovostno hrano in čisto pitno vodo, ki jo moramo večkrat na dan zamenjati, da se ne spremeni v led. V najbolj mrzlih dneh, ko temperature padejo precej pod ničlo, pa živalim ponudimo možnost bivanja v notranjih prostorih, npr. v garaži in kurilnici," pravi Horvat Leskovarjeva in dodaja, naj manjše in kratkodlake pse zaščitimo s pasjim oblačilom. Poskrbimo tudi za dovolj kalorično hrano, najprimernejša je briketirana, ki ne zmrzne.

Pokanje petard velik stres
Prav posebno pozornost pa je treba v prazničnih dneh nameniti zaščiti živali pred pokanjem pirotehničnih sredstev. Uporaba teh je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja. Hrup živalim povzroča velik stres in trpljenje, še posebej občutljivi so psi. "Psi doživljajo pok kot stres, saj slišijo tudi do stokrat bolje kot ljudje, slišijo višje frekvence in zaznajo poke, ki jih ljudje sploh ne slišimo," pravi Horvat Leskovar in dodaja, naj bo žival na varnem, v zaprtem oz. izoliranem prostoru. Če žival ob poku pokaže vidne znake strahu, se na njeno vedenje ne smemo panično odzvati. Veliko živali namreč posnema vedenje svojih skrbnikov. Z našo umirjenostjo živali pokažemo, da se zunaj ne dogaja nič posebnega. Podrobneje o zaščiti domačih ljubljencev v zimskih dneh veterinarkama Nataši Horvat Leskovar in Katarini Gaberšek Drnovšek prisluhnite na spodnji povezavi v pogovoru s Katjo Žolgar, kjer sta predstavili tudi novosti v delovanju Veterinarske bolnice Šentjur. (SP)