november 17, 2017

Jesen je pravi čas za zaščito pred klopi

Slovenija velja za endemsko žarišče bolezni, ki jo prenašajo klopi, to je klopnega meningoencefalitisa. Po številu obolelih smo v samem svetovnem vrhu. Strokovnjaki za učinkovito zaščito priporočajo cepljenje. To soboto bo v celjskem zdravstvenem domu akcija Zdravo v naravo, kjer se lahko cepite ceneje.

Majhen klop lahko postane velik problem. (Fotografija je simbolična.)

Kdo naj se cepi?
Zmotno je prepričanje, da klopa lahko srečamo le v gozdu. Klopi so namreč povsod, kjer rastejo trave, pleveli in grmičevja, torej tudi na domačih vrtovih, v parkih in na otroških igriščih. Strokovni vodja Zdravstvenega doma Celje Marko Drešček zato cepljenje priporoča vsem, zlasti pa tistim, ki se veliko gibljejo v naravi in tistim, ki to počnejo zaradi narave poklica. "Cepi se lahko vsak, otroci že od dopolnjenega prvega leta dalje, cepljenje odsvetujemo le osebam z akutno vročinsko boleznijo in tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine ali druge sestavine cepiva. Cepljenje ni primerno tudi za bolnike z avtoimunimi boleznimi ali drugimi boleznimi, ki oslabijo imunski sistem, ter bolnike, ki prejemajo kemoterapijo oziroma biološka zdravila. Stranski učinki cepljenja so redki in blagi, denimo pordelo in boleče mesto injeciranja ali slabo počutje z bolečinami v mišicah, ki hitro mine," pojasnjuje Drešček.

Zakaj?
Slovenija je po številu obolelih za klopnim meningoencefalitisom v svetovnem vrhu. Prebolela bolezen lahko pogosto pusti trajne posledice. Približno pet odstotkov bolnikov prizadane trajna ohromitev, najpogosteje pri kolčnih in ramenskih mišicah, pri več kot tretjini bolnikov pa se razvije postencefalitični sindrom. Ta se, kot pojasnjuje Drešček, kaže z glavobolom, utrujenostjo, slabim počutjem, tresenjem, slabšim sluhom, motnjami ravnotežja, težavami z zbranostjo in slabšim obvladovanjem stresnih situacij.

Kje in kdaj?
Akcija cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu bo v celjskem zdravstvenem domu to soboto, 18. novembra, in nato še 2. decembra, med 8. in 15. uro. Cena cepljenja v akciji je enotna za odrasle in otroke. To je 20 evrov, sicer je cena okoli 32 evrov. Cepite se lahko tudi tisti, ki ne živite v Celju in imate osebnega zdravnika izbranega drugje. Podrobneje o cepljenju in klopni bolezni prisluhnite še v spodnjem posnetku. S strokovnim vodjem Zdravstvenega doma Celje Markom Dreščkom se je pogovarjala Nina Slak. (NS)

Datoteke

POGOVOR Z MARKOM DREŠČKOM O CEPLJENJU PROTI KLOPNEMU MENINGOENCEFALITISU