maj 17, 2018

V Celju praznovale medicinske sestre in babice

V Celju so sinoči proslavili minula mednarodna dneva medicinskih sester in babic. Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Celje je ob tem podelilo tri srebrne znake za zasluge ter častno članstvo v društvu. Poudarili so sicer pomen neprestanega izobraževanja v teh poklicih.

Predsednica SDMSBZT Celje Tomica Kordiš, dobitniki srebrnih znakov in častni član. (Foto: Miran Salobir)

Ludviku Stoparju častno članstvo
Mednarodni dan medicinskih sester je bil 12. maja, mednarodni dan babic 5. maja. V njuno počastitev Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Celje že tradicionalno pripravi slovesnost s podelitvijo priznanj. Zahvalili so se vsem članicam društva, ki so se upokojile v lanskem letu ter podelili tri srebrne znake društva – Sonji Ramšak, Veri Zabukošek in Anesteziološki enoti oddelka za anesteziologijo in intenzivno medicino operativnih strok in terapijo bolečin v Splošni bolnišnici Celje. Ludviku Stoparju so za velike zasluge podelili častno članstvo v društvu.

O pomenu holističnega izobraževanja
Predsednica društva Tomica Kordiš je na slovesnosti izpostavila pomen neprestanega nabiranja znanj in strokovnih kompetenc, kar je v zdravstvu še kako pomembno, saj daje vsakemu človeku najboljše možnosti za okrevanje. „Koncept holističnega izobraževanja je brezčasna ideja. Ta vrsta izobraževanja se razlikuje od drugih po svojih ciljih, izkustvenem učenju in pomenu, ki ga daje odnosom in primernim človeškim vrednotam v učnem okolju. Nikakor ni pomembno samo pridobivanje znanja in veščin ter znotraj teh poudarki na določene segmente, poudarek je na višanju samozavedanja, krepitvi samospoštovanja, razvoja emocionalnih, komunikacijskih in drugih socialnih kompetenc. Holistična obravnava v zdravstveni negi naj zajema posameznika, skupino, organizacije in tudi celotno družbo. Holistično učenje naj bo usmerjeno na izvajalce zdravstvene nege in na proces ter naj vključuje skupinsko reševanje problemov," je dejala in dodala, da si bodo v društvu in v krovni organizaciji še naprej prizadevali, da bodo najbolj zaupanja vredna poklicna skupina v zdravstvu ter da bodo ohranjali strokovne, etične in moralne vrednote, ki so jim zavezani. Ob tem Kordiševa upa, da medicinske sestre, babice in zdravstveni tehniki kljub krizi v zdravstvu ne bodo preslišani. (AD)